Hedef, yerli üretimin tüketimden pozitif etkilenmesini sağlamak
Hükümetin bir müddet evvel hazırladığı kredi kartına taksit çalışmasında kapsam genişletiliyor.
Ekonomiyi işlek tutmaya ve iç pazara yönelik tedbirlerde yerli imalat artışına ehemmiyet veren hükümet, ödeme sistemlerinde tüketimin ülke yararına neticeler vermesi için taksit miktarını hangi alanlarda artıracağına yönelik çalışmalar yapıyor.
Kredi kartı harcamalarındaki süratli büyüme hasebiyle iki sene evvel kimi alanlarda (cep telefonu, besin, lokanta gibi) yasak ve kısıtlamalara giden Türkiye, şimdi yine bu alanlarda farklılıklara gidecek.
Yerli üretimin artmasını teşvik etmek emeliyle Türkiye hudutları içinde imal edilen beyaz eşya, mobilya ve başka metanetli tüketim harcamalarına 36 aya kadar kredi kartına taksit çalışması inşa ediliyor.
Bu çalışma kapsamında cep telefonu gibi ürünlere 9 aya kadar taksit ile ilgili alınan hükmün halen geçerli bulunduğu vurgulanıyor.
Ancak 36 ay taksit ile ilgili hükümet ile bankalar arasında müzakereler devam ediyor.
Netlik kazanmayan nokta, 36 aya çıkarılacak taksit uygulamasında maliyetler taraflar arasında nasıl finanse edilecek.
Kısıtlama esnetiliyor
İç kullanımı kısıtlamak ve cari açığın büyümesinin önüne geçmek için kredi kartı ve ferdi tüketici kredilerine kazançlan sınırlamalarda gevşemeye gidiliyor.
Cep telefonundaki taksitli satış yasağı kaldırılacak, ferdi kredilerin vadeleri 48 aya kadar uzatılacak, kredi kartındaki 9 taksit 12’ye çıkarılacak.
Tüketiciler yapılacak tertip etme ile kredi kartlarıyla cep telefonu satın alabilecek.
2014 seneninde kazançlan önlemlerle besin, akaryakıt, cep telefonu ve lokanta olmak suretiyle dört bölgede uygulanan harcamalarda kredi kartı taksitleri yasaklanmıştı.
O dönemden evvel 60 aya kadar olan ferdi tüketici (destek ve gereksinim kredileri) kredisi vadeleri de 36 ay vade ile sınırlandırılmıştı.