• YARIM ALTIN
    8.019,00
    % 1,29
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3875
    % 0,20
  • € EURO
    35,1110
    % -0,04
  • £ POUND
    41,0797
    % 0,41
  • ¥ YUAN
    4,4861
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3521
    % 0,78
  • BITCOIN/TL
    2278307,406
    % -1,02
  • BIST 100
    9.147,98
    % 0,75

Bankacılık hisselerinden son durum

Bankacılık hisselerinden son durum

Bankacılık hisselerinden son durum

Bankacılık hisselerinden son durum Türk bankaları diğer gelişmekte olan aynı zamanda ülke ve sanayi hisselerine göre bunun yanında iskontolu – Banka hisselerinin bir yıl ileri vadeli olan F/K rasyosunun 6,5x ve F/DD çarpanının 0,7x rakamında bulunması iki yıllık ortalamaya göre yüzdesel oranda %25 ve Hindistan, Güney Afrika, Endonezya bunun yanında Brezilya bankalarından oluşturduğumuz gelişmekte olan ülke ortalama çarpanlarına göre yine yüzdesel oranda %39 iskonto ifade etmektedir. Bu kümeye tüm EMEA bölgesi dahil edildiğinde söz konusu iskonto daha da yükselmektedir.

Düşük öz kaynak karlılığı aynı zamanda jeostratejik riskler iskontoyu kısmen doğrulamakta – BIST-bankacılık endeksinde dolar bazında yıl başına göre yüzdesel oranda %43 ve ABD Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşmaya geçmeyi planladığını açıklamış olduğu Mayıs 2013 dönemine göre yüzde oranında %64 gerileme görüldü. Mayıs 2013’ten beri Türk bankaları MSCI gelişmekte olan ülkeler bankacılık sektör endeksinin yüzdesel oranda %44 ve BIST-sanayi hisselerinin %40 altında performans sergilemiş oldular. Yurtdışı fonlamanın yükselen etkisi, marjlardaki daralma eğilimi ve azalan aktif ile özkaynak getirileri düşünüldüğünde ise bu sonuç sürpriz kabul edilmemeli. Ayrıca jeo-stratejik risklerin artması ve FED’in faiz yükseliş dönemine girmesiyle risklerini düşürmek isteyen yabancı fon satışları da bu zayıflamada etkili olmuş oldu.

Önümüzde hala belirsizlikler var – Önümüzdeki dönemde piyasanın dalgalı bir eğilim izleyeceği anlaşılmakta. Artan bölgesel gerginlikler yanında ise bununla beraberinde ABD Merkez Bankası’nın faiz yükselişlerinin TL’nin değerinde ve faiz oranlarında dalgalanmalara yol açacağı göz ardı edilemeyecektir. Ayrıca, kurumsal yabancı yatırımcıların olası risk azaltma eğilimleri, Basel-III’e geçiş yolunda gündeme gelen sermaye düzenlemeleri ve bankaların aktif kalitesine ilişkin riskler banka hisse senetleri üzerinde basınç yaratmaya devam edebilir. Ancak mevcut fiyat çarpanlarının da riskler düşünüldüğünde cazip seviyelere işaret ettiğini düşünmekteyiz.

Kar öngörülerimizde yaptığımız güncellemeler ve son bir aylık dönemde faiz ve hisse senedi piyasasındaki düşüşün özkaynak ve sermaye yeterlilik rasyosu üzerindeki olumsuz etkisini dikkate alarak 12 aylık hisse fiyat hedeflerini %1 – %5 aralığında aşağıya çektik. 2016 kar öngörülerimizdeki aşağı yönlü düzeltme ve sermaye yeterlilik rasyosunun nispeten daha düşük olmasının etkisiyle bunun yanında Yapı Kredi Bankası’nın hedef fiyatındaki düşüş %5 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan İş Bankası ve Halkbank’ın hedef fiyatlarında yaptığımız %3 düzeyindeki indirim ise bu bankaların iştirak değerlemelerine ilişkin bir miktar temkinliye dönen görüşümüzü yansıtıyor. Bunun yanında, Garanti Bankası ve Vakıfbank’ın 12 aylık hisse fiyat hedeflerini %1 indirirken, küçük ölçekli bankaların fiyat hedeflerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Hisse fiyatındaki sert gerilemenin sonrasında, TSKB’ye ilişkin önerimizi hissedeki %33 artış potansiyeli sebebiyle ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ye çekiyoruz. Ayrıca, Garanti Bankası, İş Bankası ve Halkbank için ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ önerilerimiz korunmaya devam etmekte. Bunun dışında Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Albaraka Türk’e ilişkin görüşlerimizi de ‘Nötr’ olarak ve Şekerbank için görüşümüzü ‘Endeksin Altında Getiri’ olarak korumaktayız.

 

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.