• YARIM ALTIN
    9.493,00
    % 1,42
  • AMERIKAN DOLARI
    34,1207
    % 0,28
  • € EURO
    38,0460
    % -0,07
  • £ POUND
    45,3248
    % 0,01
  • ¥ YUAN
    4,8383
    % 0,55
  • РУБ RUBLE
    0,3686
    % -0,09
  • BITCOIN/TL
    2142544,621
    % -0,16
  • BIST 100
    9.900,25
    % -0,76

Satın Alım Prosedürü Nedir?

Satın Alım Prosedürü Nedir?

Satın Alım Prosedürü Nedir?

 

Satın Alım Prosedürü Nedir? İşletmelerin değişen koşullara uyum sağlayabilmeleri ve çabuk adapte olabilmeleri oldukça zordur. Yapılan başarısızlıklar işletmelerin varlıklarını tehlikeye atmaktadır. İşletmelerin zorlu rekabet koşulları içerisinde rakiplerine karşı üstünlük elde edebilmeleri için dikkatli olmaları gereken önemli noktalar vardır. Örnek olarak emlak alanında rekabet konusunda zayıf kalınmaması ve pazar payının daraldığının fark edilmesi gerekiyor.

 

Kişiler günümüzde eskiye oranla daha fazla bilinçlenmiştir ve haklarını daha fala aramaktadırlar. Bu alanda işletmelerin en önemli araçlarından biri olan satın alım süreçlerinin ele alınması ve en uygun seviyede tutulması gereklidir. Bu sebeple satın alım süreçleri net olmalı, belirli yetkiler ve kriterler açıklanmalı, satın alım faaliyetleri denetlenmeli ve kontrol noktaları belli olmalıdır. ISO 9001 Satın alım prosedürü, işletmelerin ihtiyaç duydukları hizmeti veya malzemeleri taşeron firmalardan ya da uygun olan tedarikçi firmalardan satın alabilmeleri ve satın alım kriterlerinin değerlendirilmesi, belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

 

 Satın Alım Prosedürü Nedir Ve Neyi Amaçlar?

 

Bu prosedür öncelikle satın alım ihtiyacının nasıl belirlenmesi gerektiğini açıklar. Satın alım ihtiyaçları genel olarak satın alım talep formunun düzenlenerek firmanın satın alımdan sorumlu bölümüne iletilir. Bu bölüm satın alınacak olan malzeme ile ilgili bir şartname hazırlar ve önceden seçilmiş olan tedarikçi firmalara gönderir.

 

Ürün Veya Hizmet Eksik-Hasarlı Olduğunda Ne Yapılır?

 

Satın alınan hizmet veya malzemenin uygun olmadığı durumlarda hasarlı veya eksik ürünler tedarikçi firmaya bildirilmektedir. Böyle bir durumda gelen malzemeler firmaya iade edilir yahut malzemenin uygun olan bir kısmı alınır hasarlı olan kısımlar değiştirilmesi iade edilir. Malzemenin eksik çıkması söz konusu olduğunda malzemenin eksik kısmının en kısa zamanda tamamlanması istenir.

 

İşletmede önceden hazırlanmış bir tedarikçi listesi bulunmalıdır. Tedarikçiler yıl sonlarında tekrar değerlendirilmeli ve duruma bakılarak liste güncellenmelidir. Tedarikçi olan firmaların performansları izlenir ve tedarikçi değerlendirme formuna kaydedilir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.