• YARIM ALTIN
    8.138,00
    % -0,69
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5030
    % -0,01
  • € EURO
    34,8010
    % -0,52
  • £ POUND
    40,6363
    % -0,47
  • ¥ YUAN
    4,4798
    % -0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3543
    % 0,54
  • BITCOIN/TL
    2072244,745
    % -1,30
  • BIST 100
    9.915,62
    % 2,05

Sanayi Endüstrisi Nedir?

Sanayi Endüstrisi Nedir?

Sanayi Endüstrisi Nedir?

Sanayi Endüstrisi Nedir? İngiliz endüstri devrimi sonrasında meydana birçok temel değişiklik getirmiştir. Geleneksel tezgâh üretimi yerine fabrika tarzı toplu üretime bırakmıştır. Günümüz modern dünyası şekillendiren bu devrim bugünkü modern dünyanın oluşmasını sağlamıştır.

 Sanayi nedir?

Sanayi, yarı işlenmiş ürünlerin veya hammaddelerin toplu ve hızlı bir şekilde kullanılmaya hazır hale getirilmesine sanayi denmektedir. Feodal toplumun yıkılması ardından meydana gelin değişmelerin bir tanesi de zenginlik göstergesidir. Eskiden toprakla belirtilen bu gösterge artık sermaye ile gösterilmeye başlamıştır. Sanayi ülkelerin gelişmesinde önemli bir faktördür. Çünkü sanayi dediğimiz mekanizma bir sermaye göstergesidir. İngiliz endüstri devrimi sonrasında meydana devinim eski dünya lideri olan devletleri parçalamış onların yerine düzene ayak uyduran yeni devletler ortaya çıkmıştır. Bunun en tipik örneği ABD’dir.

Sanayinin gelişmesi ile insanların birçok yapay ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Sanayi üretiminin tipik özelliği olan kapalı alanda üretim yapa bilmesi ve çok fazla sayıda üretim meydana getirebilmesi yüzünden bu yapay ihtiyaçlar hızla üretilmiş ve yerine daha başka ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır.

Fabrika dediğimiz mekanizma her yere kurulabilecek bir mekanizma olmadığından belirli başlı koşullara ihtiyaç duymaktadır. Bunlar; Sermaye, Enerji, Hammadde, Ulaşım ve Pazarlama.

Peki, bu ihtiyaçlar temelde nelerdir?

 Sermaye Nedir?

Sermaye dediğimiz temel olgu iktisatta her türlü üretim aracına verilen bir addır. Bunun yanı sıra daha basitleştirecek olursak sermaye üzerinden para kazanılabilecek her türlü araçtır. Cumhuriyetin ilk yıllarında savaştan çıkmış olan devletimizin gelişmiş bir burjuva sınıfı olmadığından ve sermaye eksikliğinden dolayı büyük sanayi tesislerini özel şirketler aracılı ile kuramamıştır. İlerleyen süreçler zarfında devlet tarafından oluşturulan özel teşebbüsler ve teşvikler ile kurulabilmişlerdir.

 Enerji Nedir?

Enerji sanayiye gelen hammaddelerin işlenme süreci için gerekli olan bir olgudur. Türkiye Cumhuriyeti Devlet bu konu açısından oldukça avantajlıdır. Gerek jeopolitik konumu sebebi ile gerek yenilebilir enerji kaynakları ile bu ihtiyacı karşılamaktadır.

 Hammadde Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sanayinin tanımında sanayi hammaddeyi işleme yeridir. Ülkemiz hammadde açısından oldukça zengin bir kaynağa sahiptir. Gerek tarımsal ve hayvansal olan hammaddede gerek ağaç olarak birçok zenginliğe sahiptir. Yeraltı zenginlikleri açısından birçok hammadde kaynağına da ev sahipliği yapan ülkemiz yakın tarihimizde birçok ihracat anlaşması imzalamıştır.

 Ulaşım Ve Pazarlama Nedir?

Mevcut olan hammaddeyi sanayiye ulaştırabilmek için çeşitli ulaşım ağlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Üretilmiş olan ürünleri ise pazara suna bilmek içinde gerekli olan ulaşım ağları cumhuriyetin başlarında oldukça yetersiz olmasına rağmen günümüzde çoğu Avrupa ülkesini yakalamıştır. Bu açıdan bakıldığında üretmiş olduğunuz ürünleri pazarlayabilmek için geniş bir ulaşım ağına ihtiyacınız olmalıdır.

 İş Gücü ve Teknik Eleman Nedir?

Teknoloji ne kadarda gelişmiş olsa sonuçta üretim sürecini yönetecek olan yine insanlardır. Günümüz ülkemizde birçok teknik lise ve üniversitenin varlığı bu tür fabrikalara çalışabilecek teknik yeterliliğe sahip olan insanları yetiştirmektir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.