• YARIM ALTIN
    8.489,00
    % 0,33
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4944
    % 0,14
  • € EURO
    34,7725
    % 0,12
  • £ POUND
    40,6049
    % 0,35
  • ¥ YUAN
    4,4889
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3460
    % 0,49
  • BITCOIN/TL
    2068553,470
    % 3,88
  • BIST 100
    9.494,92
    % -0,37

Maliye Politikası

Maliye Politikası

Maliye Politikası

 

Maliye Politikası Bir ülkenin ekonomik gidişatını belgelerle ortaya koymak çok önemlidir. Bu nedenle maliye politikası tüm detaylarıyla irdelenerek uygulanmaktadır. Peki maliye politikası nedir ve nasıl uygulanır ?

 

Maliye politikası; bir devletin vergi ve kamu harcamalarını göz önünde bulundurarak, ekonominin refaha ulaşmasını sağlaması ve adil gelir dağılımı konusunda gerekli olan politikaları uygulamasıdır.  Maliye politikası uygulanırken genellikle bazı hususlara dikkat edilir. Bunlardan biri de ekonomik unsurları belirlemek ve irdelemektir. Belirlenen unsurları daha sonra düzenlenir ve ülkeyi ekonomik istihdama ulaştıracak çeşitli yollar belirlenir.

Maliye politikasının amacına ulaşması için istikrarlı bir şekilde sürdürülüyor olması gerekmektedir.  Buna ek olarak ise fiyat istihdamı ve tam istihdam bu politikanın en temel amaçlarından biri olarak bilinmektedir. Eğer bir ülkede maliye politikaları pürüzsüz bir şekilde sürdürülüyor ise o ülke ekonomik büyüme ve kişi başına düşen gelir dağılımın artmasını sağlamış demektir.

Maliye Politikası Araçları Nelerdir ?

Vergiler : Maliye politikasının etkin bir şekilde sürdürülebilmesi için vergilerin düzenli bir şekilde toplanıyor olması gerekmektedir. Vergilendirme kendi içerisinde de çeşitli bölümlere ayrılacaktır. Bu nedenle gelir ve gider dengesi oluşturmak açısından vergi vermek ya da almanın çok büyük bir önem taşıdığını söylemek mümkün olacaktır. Vergilendirme dolaylı ve dolaysız yollarda yapılabilmektedir.  Vergiler konusu açısından da spesifik ve advalorem olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Fakat uygulama oranının yüksek tutulmasına özen gösterilmesi şarttır.

İç Borçlar: Maliye politikasının düzenlemesi gereken en önemli maddelerden biri de bir ülkenin kendi içerisinde bulunan iç borçlarını bilmesi ve aldığı vergiler ve elde ettiği kazançlarla iç borçlarını düzenli bir şekilde ödemesidir. Bu hususta düzenli bir gelir gider dengesi oluşturmak kaçınılmaz olacaktır. İç borçlar maliye politikasının en önemli araçları arasında yer almaktadır.

Dış Borçlar: Dış borçlar bir ülkenin diğer ülkelere olan borçlarına denilmektedir. Genellikle petrol satın almak ya da meyve sebze ticareti yapmak, doğalgaz satın almak gibi nedenlerle yapılabilir. Herhangi bir savaş durumunda dış borç normal bir zaman göre çok daha fazla alınmaktadır. Maliye politikası etkin bir şekilde kullanılarak, dış borçlar ödenmeli ve dengelenmelidir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.