• YARIM ALTIN
    7.911,00
    % 0,14
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3812
    % 0,21
  • € EURO
    34,9778
    % 0,36
  • £ POUND
    40,7181
    % 0,38
  • ¥ YUAN
    4,4827
    % 0,23
  • РУБ RUBLE
    0,3530
    % 0,19
  • BITCOIN/TL
    1987578,245
    % -1,65
  • BIST 100
    10.247,75
    % -0,86

KOSGEB İş Planı Dosyası Hazırlama Konusunda Altın Bilgiler

KOSGEB İş Planı Dosyası Hazırlama Konusunda Altın Bilgiler

KOSGEB İş Planı Dosyası Nedir?

KOSGEB iş planı, iş kurmak isteyen girişimcilerin hazırlaması gereken bir dosyadır. Bu dosyada, kurulacak olan iş hakkında her türlü detay yazılıdır. Bu detaylara bakarak, KOSGEB tarafından değerlendirme yapacak olanlar, dosyada kişinin iş planı hakkında bilgi sahibi olurlar. Onların beklediği gibi, geleceğe yönelik bir ışık vadediyorsa ve daha çok insanın istihdam edilmesi potansiyeli barındırıyorsa KOSGEB iş planı kabul edilir ve gerekli hibe- destek ve kredilerin yolu açılır.

Öncesinde KOSGEB iş planı hazırlama aşamasında kişinin kurulacak iş hakkında çok iyi bir bilgisinin olması gerekiyor. Girişimci adaylar, bu planı hazırlamadan önce, ya üniversiteden seçmeli veya zorunlu girişimcilik dersi almış olmalılar ya da KOSGEB tarafından hazırlanan belli saatlere yayılan bu kursa yazılmak zorundadırlar.

Girişimcilik Kursu Nedir ve Ne Kazandırır?

Bazı teknik üniversitelerin seçmeli olarak verdikleri girişimcilik dersi, girişimciye kuracağı işi nasıl planlı ve programlı şekilde kuracağı ile ilgili ipuçları verir. Bir döneme yayılan derslerde daha önce çok başarılı olmuş girişimcilerin hayatları, motivasyonu arttırmak için başarı hikayeleri anlatılır. Girişimciler için gerekli olacak bazı standart ticari ve hukuki bilgiler de verilir. Kişi böylece belli bir donanıma sahip olur. İyice motive olarak, iş kurma inceliklerini öğrenir, iş sahasındaki fırsatları görüp değerlendirme becerisini de kazanır. KOSGEB kurslarında da uygulamalı olarak, girişimci kişi bir iş adamı olarak iyi bir başlangıç yapacak donanıma sahip olur. Her girişimci başarılı olabilir mi? Elbette ki hayır! Başarısız olan girişimciler, borç harç sermaye ile kurdukları işi, yanlış stratejiler yüzünden yürütemediklerinde borç batağına girerler ve bu başarısızlık onların ileri dönemlerdeki kredilerini sarsar. Bir girişimci ne olursa olsun, giriştiği ilk işince planlanan başarıyı yakalamak, borçlarını kapatmak, kazancını arttırmak, şirketi büyütmek yeni elemanları işe almak zorundadır. Girişimci ile yönetici arasındaki en büyük fark yöneticinin risk almaması buna karşın girişimcinin risk alabilmesidir. Yani, böyle büyük riskleri alabilmesidir. Bu sorumluluk alma iradesi, girişimciyi lider yapar. Bazı arkası sağlam, sermayesi güçlü, olsa da olur olmasa da olur düşüncesi ile iş kuran insanlar için batmak, iflas etmek yeni başlangıçlara engel olmaz. Onlar defalarca yeni işlere girişebilirler, onların kaybetme lüksü vardır. Ancak sermayesi az olan veya hiç olmadan ortak –sponsor arayan girişimciler, çok dikkatli olmak zorundadırlar.

KOSGEB İş Planında Ne Var?

İş planı KOSGEB resmi web sitesinden güncel olarak indirilir ve yazıcıdan çıktısı alınarak, birkaç prova yaparak doldurulur. Asıl plan en sona bırakılmalıdır. Çünkü bu iş planında geleceğe yönelik planlarınızı, satış ve kar gelirlerinizi iyi tahmin etmeniz gerekiyor. O yüzden duruma aşina olmak ve kendi durumunuzu daha iyi görmek için birkaç dosya çıktısı alarak, prova yapmanızı öneriyoruz. Dosyanın ilk sayfasında girişimcinin adı ve soyadı yazıldıktan sonra, iş fikrinin ne olduğu yazılmalıdır. Kuracağınız iş, hizmet sektörüyle mi yoksa ürün satış sektörü ile mi ilgili olacaktır. Ürün satacaksanız, kendiniz mi imal edeceksiniz, yoksa distribütörlerden mi temin edip satış yapacaksınız? İş fikrinizin, KOSGEB tarafından onaylanan işlerin kategorisinde olması gerekiyor. Bunun için NACE kodlarını önceden araştırarak, işinizin desteklenip desteklenmeyeceğini belirleyin.

İş Planı Özeti Hazırlama

İş planı özetini hazırlama başlığı altında, girişimci adı soyadı adresi ve iletişim bilgileri yazılacak. İş fikri tanımlanacak. Örnek olarak bir ürünün satışı ve teknik servis hizmeti vereceğinizi düşünelim. Bulunduğunuz ilde, o işe ihtiyaç var mı? Bunun için bir araştırma yaptınız mı? İş fikri tarifinde ne üretip ne satacağınızı belirleyin. Sonra da iş kurma sürecinizi tablo olarak belirtin. Belirlediğiniz bir noktada ofis açacağınızı teknik servis için de ayrı bir bölüm olacağını belirtin. O noktadaki dükkan – ofis kiralarını soruşturun. Depoya ihtiyacınız varsa onu da belirtmeniz ve kirasını göz önüne almanız gerekiyor. Ürünü sirküle etmek için araç ihtiyacınız olacak mı? Tüm bunlar belli bir sermaye gerektiriyor.

Girişimcinin Kişisel Nitelikleri

Girişimci kişisel bilgileri bir tablo halinde yazılacak, diğer tabloda ise eğitim durumu, bonservisleri, yabancı dili becerileri anlatılacak. Girişimci bu iş fikrini neden seçmiştir? Bu işteki becerilerinizi, farklı ve üstün yeteneklerinizi, bölgenin bu işe olan ihtiyacını, rakiplerinizin bu ihtiyacı gidermede eksiklik gösterdiğini belirtebilirsiniz. Girişimci kişi bir sonraki tabloda kısa dönem, orta dönem, uzun dönem hedeflerini ayrı ayrı belirtmelidir. Sonra işin, yasal statüsü belirlenmelidir. LTD ŞTİ olarak en az 2 kişi ortak olup şirketi kurabilir. Şirket büyüdükçe Anonim Şirket olarak büyütülebilir. Ortakların kimlik bilgileri, becerileri ve eğitim durumları, iletişim bilgileri de gerekli olacaktır. Bir sonraki tabloda işinizi kurmanız için gerekli belgelerin alınması ve diğer dokümanlar için bir tablo yapacaksınız. Ruhsat alınması, Ticari Faaliyet İzninin alınması, Şirket sözleşmesi, vergi kaydı vs gibi işlemleri tablo olarak hazırlamanız gerekiyor.

İş Fikrinin Ait Olduğu Sektör

Kuracağınız iş hangi sektöre aittir? Bu sektördeki eksiklikleri tespit ettiniz mi? Bu eksiklikleri nasıl gidereceğinizi buldunuz mu? Bu kısımda bir fark ortaya koymanız gerekiyor. Dondurma üretecekseniz, o bölgede sizin gibi dondurma üreten girişimciler neyi eksik yapıyorlar. Siz bu eksikleri nasıl tamamlayacaksınız? İşinizin temel özellikleri, piyasadaki gücü ve etkisi, kara geçme potansiyeli var mıdır? Bu konuda 3-4 cümlelik bir açıklama yapmanız beklenir. Ürününüzün sunulan bölgede müşteri kitlesinin profilini çıkarmanız gerekiyor. İşinize talip olan müşteri kitlesi, kadınlar mıdır>? Erkekler midir? Çocuklar mıdır? Yaşlılar mıdır? Bu kitle zengin mi yoksa dar gelirli mi? Bu kulvarda sizinle yarışan rakiplerinizin genel özellikleri nelerdir? Bu konuda belli bir süre gözlem yapmış olmanız gerekiyor. Ürünü tanıtırken başvuracağınız yollar nelerdir? Reklam araçlarını, interneti etkin bir şekilde kullanacağınızı belirtmeniz gerekir. Reklam bir şirket için her şeydir. Ürünü nasıl arz edeceksiniz? Toptan mı yoksa perakende mi satış yapacaksınız? Ürününüzü satacak esnafları ziyaret ettiniz mi? Bu ürünü zaten başkalarından tedarik ediyorlar. Ürünü sizden almaları için artılarınız nelerdir? Daha iyi ürünü daha uzun vadede ve daha ucuza verebilecek misiniz? Cevabınız hayır ise bu işe hiç girişmeyin değerli okurlar.

Rakiplerle Rekabet Edebilmek

Girişimci kişinin, gerçekçi olması gerekir. Ortada rakipleriniz varken, bunlarla ticari olarak mücadele içine gireceksiniz. Onların verdiği hizmeti A’dan Z’ye gözlemlemiş olmanız, eksiklikleri tespit etmiş olmanız gerekiyor. Onlarla aynı kalitede aynı hizmeti sunarsanız, sizin tercih edilmeniz için bir neden olmaz. Yani işiniz yürümez. O nedenle rakip analizini yapmış olmanız gerekiyor. Onların güçlü yanları ve zayıf yanları birer birer tespit edilmelidir.

İşletmenin Satış Tahminleri

Kuracağınız iş yerinde ürettiğiniz ya da tedarik ettiğiniz ürünün günlük ve aylık satış hacimlerini bilmeniz, iyi bir tahminde bulunmanız gerekiyor. Rakipleriniz ürünü veya hizmeti günlük aylık yıllık bazda ne kadar sirküle edebiliyorlar ve günlük aylık ve yıllık net kar potansiyelleri nedir? Bu pastanın ne kadarı sizin olacak? Şimdi satış planı hazırlayarak, tahmini satış potansiyelinizi belirleyin. Bu tablodan sonra 2 yıl, 5 yıl ve 10 yıl sonra şirketiniz nerede olacak? Gördüğünüz gibi KOSGEB iş planı hazırlamak, o işle ilgili derin bir bilgi sahibi ve deneyim sahibi olmayı gerekli kılıyor. Tam olarak hangi ürünleri satacağınızı net olarak belirlemeli ve bunların günlük aylık satış miktarlarını doğru bir şekilde tahmin etmeniz gerekiyor. Ürünün kaç liraya alınacağı, kar payının ne olacağı ve birim satış fiyatının ne olacağı, her ürün için belirtilmelidir. Bu fiyatları siz belirleyeceksiniz ve bu noktada rakipleriniz sizin için referans alınacaktır. Rakip X malı 10 liraya satıyorsa siz X malını 10 liradan daha aşağıya satabilmelisiniz. Bunu başarmanın yolu var mıdır? Elbette vardır. İşini iyi bilen girişimciler için her zaman yükselme fırsatı vardır. Daha aşağı fiyata ürünü satabilmek için, ürünü birinci elden temin etmeniz ya da üretmeniz gerekiyor. Kar oranını piyasada tanınıncaya kadar, düşük tutmanız ve ürün sirkülasyonunu arttırmanız gerekiyor. Siz ürünü çok uygun fiyata sunar sunmaz, hemen piyasaya girebileceksiniz ve alışkanlıkları değiştirebileceksiniz. Bu yüzden kendinizi göstermek için iyi bir satış politikası belirlemeniz gerekiyor. Hedeflediğiniz kitleye, ürünü hızlı güvenli ve az masraflı ulaştırmak için sistematik bir program yapmanız gerekiyor. Deponuz ve araçlarınız, her an siparişleri karşılayacak konumda olmalıdır. Bu önemli noktaları hallettiğinizde, KOSGEB iş planı doldururken diğer ayrıntıları kolayca doldurabileceksiniz. Ancak neyi ne zaman, nasıl yapacağınızı kafanızda çok iyi bir şekilde oluşturmanız çok önemlidir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.