• YARIM ALTIN
    8.093,00
    % -0,06
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3394
    % 0,17
  • € EURO
    35,1619
    % -0,08
  • £ POUND
    41,1269
    % -0,04
  • ¥ YUAN
    4,4924
    % 0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3524
    % 0,37
  • BITCOIN/TL
    2112394,449
    % -4,42
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

Kırtasiye Dükkanı Açmak Yatırım Maliyeti ve Kar marjı

Kırtasiye Dükkanı Açmak Yatırım Maliyeti ve Kar marjı

Kırtasiye Dükkanı Açmak Yatırım Maliyeti ve Kar marjı nedir?

Kırtasiye Dükkanı Açmak Yatırım Maliyeti ve Kar marjı öğrencilerin çoğunlukta olduğu ülkelerde önemli bir iş koludur. Ülkemiz dünya üzerinde en fazla lise ve ilkokul çağında öğrenciye sahip ülkelerden bir tanesidir.

Özellikle okulların, devlet dairlerinin yakınında açılacak kırtasiye işletmeleri büyük oranda karlar getirmektedir. Kırtasiye malzemelerinin (kalem, kâğıt, silgi, defter, açacak vs.) dışında hediyelik eşyalar, ilginç objeler, fotokopi çekimi gibi araçları işletmenizde barındırmanız çeşitliliği ve ilgiyi arttıracaktır.

Kırtasiye Dükkanı Açmak İçin Ne Gibi Evraklar Gereklidir?

Her işletmenin kurulma aşamasında olduğu gibi kırtasiye açmak için de gerekli birtakım evraklar bulunmaktadır. Gerekli evrakların listesi şu şekildedir;

İşletmenin açılacağı yer için Yangın Tedbir Raporu almak,
Belediyeden öğrenilebilecek, çevre temizlik borcu yoktur yazısı,
İşletmenin açılacağı yerin kira sözleşmesi veya tabu belgesi,
İşletmeyi açacak kişi şahıs firması ise, Esnaf ve Sanatkârlar odası sicil kaydı, var ise bağlı bulunduğu odadan mesleki faaliyet belgesi ve oda kayıt ruhsatı,
Kırtasiye açacak kişinin ticaret odasında bulunan bir kaydı bulunmuyorsa, milli eğitim bakanlığı tarafından verilen ustalık belgesinin alınması,
İşletmenin yeri pasaj veya iş hanı ise ya da AVM ise, alınacak yönetim muvafakat,
Vergi dairesinden alınacak Vergi Levhası ve iş yerinin basit bir şekilde çizilmiş krokisi gerekli evraklar arasında yer almaktadır.

Kırtasiye İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Kırtasiye için gerekli ekipmanları almandan önce yapılması gereken ilk iş, bulunan yerin büyüklüğünü tespit edip buna göre malzeme alınmasıdır. Kırtasiyelerde mutlaka bulunması gereken şey, satılacak ürünlerin sergilenmesi adına raflar oluşturmaktır.

Defterlerin, kalemlerin ve diğer araçların daha şık görünmesi adına bazı bölümlerde cam ve spot ışıklarından yararlanılabilir. Bunun dışında işletmenin büyüklüğüne ve gelebilecek iş kapasitesine göre fotokopi makinesi tedarik edilmelidir. Günümüzde fotokopilerin yanında evraklar ve dokümanlar içinde çıktı alınmaktadır. Bunun için, müşterilerin kullanabileceği, bir bilgisayar ile internet mutlaka gereklidir.

Kırtasiye Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?

İş yerini açmadan önce bir plan oluşturmalı bu planda yer alan adımlara göre hareket etmelisiniz. Bu doğrultuda hareket edildiğinde maliyet hesaplarında bir karışıklık ile karşılaşma olasılığınız düşecektir. Kırtasiye dükkanı açmak için gerekli maliyetler şu şekildedir;

İş için alınacak ruhsat belgesi, vergi levhası ve yasal mevzuatlar için ortalama 2 bin lira,
Dekorasyon ve tadilat masrafları için ortalama 8 bin lira,
Sergilenecek ürünlerin maliyeti ortalama 25 ile 30 bin arası,
Kira semte göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 2 ile 10 bin arasıdır.
Kırtasiye açmak için gerekli minimum rakam 40 bin lira civarı iken, bunun yanında, işletmenin yeni kurulmasından dolayı destek amaçlı ayrıca 10 ile 20 bin lira arası miktarda bir bütçeyi yanınızda bulundurmanız daha iyi olacaktır.

Ne Kadar Kazanç Elde Edilir? Kırtasiye dükkanı kar marjı

Bu konu ile alakalı olarak direk olarak Bir rakam vermek pek doğru olmaz. Fakat genel bir hesaplama yapılabilir. Kırtasiye dükkanı açmak aslında düşünüldüğü kadar yüksek kar getiren işler arasında yer almamaktadır. Büyük şehirler düşünüldüğünde bir kırtasiyenin satılan ürünlerden elde edilecek kar oranı yaklaşık olarak yüzde 20 civarındadır. Bu rakam az olarak görülebilir fakat satılan ürünlerin çokluğu ele alınırsa yeterli kazanç elde edilebilir.

İşletme Açıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Dikkat edilmesi gereken ilk konu müşteri ile iyi bir iletişimin sağlanmasıdır. Bu sektörde doğrudan doğruya müşteri ile iletişim içinde olunduğundan gerekli önem gösterilmelidir. İş yerinin reklamını yapmak diğer sektörlere göre biraz daha zorludur.

Dönemsel olarak elinizde kalan ürünleri indirimli fiyatlar üzerinizden satarak müşteri potansiyelinizi arttırabilirsiniz. Kırtasiye dükkanı açmak için gerekli her şeyi yerine getirdikten sonra, işletme sahibini bekleyen en büyük risk işletmenin, okul ve devlet dairesi gibi kurumlara uzak olmasıdır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.