• YARIM ALTIN
    7.869,00
    % 0,11
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3476
    % 0,29
  • € EURO
    35,1397
    % -0,01
  • £ POUND
    40,9415
    % -0,20
  • ¥ YUAN
    4,4769
    % 0,24
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % 0,30
  • BITCOIN/TL
    2285412,709
    % 2,57
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

İşte Çipras’ın gözyaşları

İşte Çipras’ın gözyaşları

Yunanistan hükümeti önceki gün halkın referandum sonucunda ‘Hayır’ diyerek kabul etmediği anlaşmanın bir benzerini Avrupa Birliği Komisyonu’na yardım istediği şaşılacak durum olarak görüldü. Ülke genelindeki tüm bankaları ve ekonomisi adeta felç olan Yunanistan, emekli maaşını bile ödeyecek nakit bulamaması, referandum sonrasında Avrupa Birliği liderlerinin taviz vereceğine yönelik Yunan iktidarının beklentisi değişti.

Yunan Başbakanı Aleksis Çipras politik bir satranç oynadı ve fazlasıyla şah mat oldu. Yunanistan, referandumda reddettiği anlaşmanın bir benzerini 1 hafta sonra kredi sağlayıcıları iletti. Referandumdan çıkan ‘hayır’ sonrası, ‘ortam ısısı ile Çipras’ın manevrasını ‘halkların galibiyeti, “Merkel bitti”, “Şimdi Merkel’in sonu” olarak adlandırmak doğru olmuştu. Fakat, çıkan referandum kararı ve sonucu ne kadar anlamlı ve değerli olsa da, pratikte Çipras’ın ya yeni bir felaketin eşiğinde, ya da ‘çark etme’ eşiğinde olduğu en baştan belli idi. Başbakan Çipras, referandum sonrasında yapılan Euro Bölgesi liderler toplantısına girerken masada çekilen görüntülerde, kahkaha atarken güvenli biçimde fotoğraflanmıştı. İki sıra sağında oturan Merkel’ “ben ne dersem o olur” ifadesini takınır durumdaydı.

Yapılan toplantıda, borç ertelemenin yapılmayacağı ve de referandumun AB yönünden hiçbir şey ifade etmeyeceği, Troyka’nın Yunanistan’ın önüne sunduğu ve Çipras’ın referanduma taşıdığı seçeneğin ilerisinde bir anlaşma teklifini Yunanistan’ın getirmesi gerektiği belirtilmişti. Olumsuz bir durumda ise Euro dışına çıkarılacaktı. Meraklı olan gözlerin beklediği anlaşma Perşembe günü Troyka’ya Yunanistan tarafından bildirildi. Bunun yanında, Yunan parlamentosuna iletildi. İletilen anlaşma seçeneği ile Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan mali yardım talebinde bulunuldu. Dün sabah bu anlaşmanın maddeleri yayımlandığında da görüldü ki; Yunanistan’ın sunduğu bu teklif, Troyka’nın Yunanistan’a dayattığı teklifle aynı idi. Sıralaması aynı, cümleler, paragraflar hepsi. En baştaki gibi, bu yıl GSYH’nın yüzde 1’den başlayarak 2018’de yüzde 3,5’i kadar faiz dışı fazla hedefi belirtilmiş. Bu, milli gelir düşerse nominal olarak daha çok fazla sağlaması, kemer sıkması anlamına geliyor. Yunanistan hükümeti, sadece birkaç adet ilave madde eklemiş oluyor. Bu eklenen maddelerde birkaç metreden büyük yatlara ilave vergi gelmesinin yanısıra “tüm zenginlerden vergi alınacak” rötuşları yapılırken, önceki anlaşmadan daha fazla bir gelir artırıcı, masraf kısıcı paket olduğu bekleniyordu.

Ayrıca, ne oldu da, Yunan hükümeti halkın kabul etmediği anlaşmanın bir benzerini AB Komisyonu’na yardım talebinde bulundu?

Başbakan Çipras dün akşam saatlerinde öncelikle liderliğini yaptığı Syriza’daki tepkilerin nabzını ölçtü. Çipras, kapalı kapılan ardında yapılan Syriza Parlamento Grubu’nda gözleri dolarak “Ya hep beraber devam edeceğiz veya hep beraber çekip gideceğiz. Halktan aldığımız talimat, Euro bölgesinden çıkmak değildir. Talimat iyi bir anlaşma sağlamaktır” dedi.  Yeni Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos ise “Uğraşıyoruz. Başka seçeneğimiz kalmadı”  dediği öğrenildi.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.