• YARIM ALTIN
    9.785,00
    % -0,01
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7521
    % 0,10
  • € EURO
    36,6243
    % 0,37
  • £ POUND
    44,1554
    % 0,48
  • ¥ YUAN
    4,7725
    % -0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3258
    % -0,07
  • BITCOIN/TL
    3313338,145
    % 0,44
  • BIST 100
    9.871,13
    % 1,96

İngiliz Endüstri Devrimi Nedir?

İngiliz Endüstri Devrimi Nedir?

İngiliz Endüstri Devrimi

İngiliz Endüstri Devrimi Nedir? Britanya adasının İngiltere milletine sağladığı kömür yatakları ile Rönesans’la başlayan Akıl Çağı ve Aydınlanma Çağı ile devam eden teknik gelişim ile kas gücüyle üretimin terk edilip makinalı üretime geçilen insanlık tarihinin önemli mihenk taşlarından biridir.

Neden İngiltere?

Devrim İngiltere’de vuku bulması için bazı nedenlere ihtiyaç duydu bu nedenler; adadaki kömür madenleriyle birlikte James Watt’ın ateşleme sistemini bulması ve Dönis Papin’in buhar gücüyle çalışan makinayı bulmasıdır.

Madenlerin varlığı ve bu önemli buluşlar insanoğlunu seri üretime yönlendirmiştir. Üretimin artması ham madde, pazar ve sömürge arayışını doğurdu. Böylece yer altı kaynakları önem kazandı artık üretmek için sömürmek, ürettiğini satmak içinde pazara ihtiyaç vardı.

 Devrimin Dünyaya Etkisi Nedir?

 İngiliz toplumunda fitilleri ateşlenen bu gelişme bütün dünyaya yayıldı ve Avrupa’nın büyük devletleri Endüstri devriminden sonra kendilerini aslan geri kalan dünyayı ise bizon olarak görmeye başladı ve İki dünya savaşı ve birçok katliamın kıvılcımını ateşlenmek için hazır ol pozisyonu aldı.

Sanayi İnkılabıyla birlikte el tezgâhları işlerliğini yitirdi ve fabrikasyon üretim ön plana çıktı. İngiliz sanayi ürünleri böylece daha ucuza üretilmeye başlandı basit bir mantıkla bir el tezgâhı günde bir ayakkabı üretirken bir fabrika günde yüzlerce ayakkabı üretebilir. Seri üretime bağlı olarak da fiyatlar düştü ve ucuz İngiliz malları dünyayı istila etti.

İngilizlerle mücadele etmek isteyen Batılı devletlerin yapacağı tek şey İngilizler gibi teknik gelişimi hızlandırmak ve sömürge aramaktı. İşte bu sömürge ağlarının bir biriyle kesişmesi büyük savaşlara sebep olacaktı.

 Devrimin Sonuçları

Üretimin artmasına bağlı olarak hammadde, pazar ve sömürge arayışı hız kazandı.

Şehirlerde büyük fabrikaların kurulması köylerden kentlere yoğun göç dalgalarına sebep oldu.

İsçi sınıfı ortaya çıktı ve bu sınıfın haklarını korumak için sendikal faaliyetler hız kazandı.

Üretimin artmasıyla birlikte reklam sektörü gelişmeye başladı. Pek tabi üretim fazlası ürünlerin pazarlanması ve paraya dönüştürülmesi gerekiyordu.

Sömürgecilik yarışı insan hakları ihlallerine sebep oldu.

Büyük nüfus artışları görülmeye başlandı.

Kadınlar iş hayatına atılmaya başladı ve sinen kadın yapısı yavaş yavaş tarihin tozlu raflarına kalkmaya başladı.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.