• YARIM ALTIN
    9.852,00
    % -2,44
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2121
    % -0,22
  • € EURO
    36,7509
    % -1,96
  • £ POUND
    44,1667
    % -1,33
  • ¥ YUAN
    4,7676
    % -1,08
  • РУБ RUBLE
    0,3519
    % 0,47
  • BITCOIN/TL
    2542021,368
    % 5,48
  • BIST 100
    8.862,32
    % 2,83

İhracat Sanayiyi Etkiler Mi?

İhracat Sanayiyi Etkiler Mi?

İhracat Sanayiyi Etkiler Mi?

 

İhracat Sanayiyi Etkiler Mi? Bir mal ya da hizmet üretimi yapmanın temel amacı bunu satarak bir gelir elde etmektir. Bunlar, iç piyasaya ya da yabancı ülkedeki bir tedarikçiye satılarak elden çıkarılabilecektir. Mal ve hizmetlerin, yabancı ülkelerdeki tedarikçilere satılarak ülkeye döviz girdisi yapılmasına ihracat denmektedir. İhracat kalemleri bir ülke için ekonomiyi canlı tutan faktörler olduğundan oldukça kıymet verilen bir alandır.

 

 İhracat ve Sanayi İlişkisi

Birçok uzman tarafından, Türkiye’de üretilen sanayi mallarının % 70’i ve hatta bazen çok daha fazlasının ihraç edildiği belirtilmektedir. Bu durum ihracat ve sanayi ilişkisinin getirdiği sonuçları görme açısından önemli verilerdir. Öncelikle ihracat sanayi üretiminin daha fazla üretim yapmasını ve sanayini bu sayede gelişmesini temin eder. Daha fazla üretim daha fazla kazanç ve dolayısıyla ülkenin ekonomisinin iyileşmesine işarettir.

 İhracatın Sanayiye Olan Diğer Etkileri

İhracatın sanayiye diğer etkisi ise sanayi alanında çalışacak olan işçi sayısının ve yeni makine ihtiyacının artması gibi bir sonuca meydan vermesidir. İşçi sayısının artması, işsizliğin azalması ve insanların alım gücünün yükselmesi ile eşdeğerdir. İhracat talepleri sonrasında artan makine ihtiyacı ve yeni makinelerin alınması, sanayi üretimini hızlandırmış olacaktır. Bununla birlikte, yeni makineler, daha kalifiye işçi gerektirecek ve sonuçlar da daha kaliteli ürün şeklinde kendini gösterecektir.

 

İhracat talepleri, ülkenin sanayide zincirlerini kırmasına ve yeni teknoloji ve kapasite artışları ile tanışmasına de vesile olmaktadır. Gelen talepler doğrultusunda, sanayi üreten yerli firmalar, vizyonlarını bu yeni talepler doğrultusunda değiştirecektir. Bu da sanayi teknolojisinin çok hızlı bir ivmeyle yükselmesine ve de sanayi üretim kapasitesinin arttırılmasını gerektiren olumlu sonuçlara neden olacaktır.

 

İhracatın azalması ilk olumsuz etkilerini sanayi piyasasında gösterecektir. Sanayi firmalarının resesyona girmesi ve işsizliğin istenmeyen boyutlara çıkması, ekonomik göstergeleri doğrudan ve olumsuz etkileyecektir.

 

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.