• YARIM ALTIN
    9.773,00
    % -1,18
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7166
    % 0,06
  • € EURO
    36,5273
    % -0,63
  • £ POUND
    44,0380
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7735
    % -0,37
  • РУБ RUBLE
    0,3275
    % 0,54
  • BITCOIN/TL
    3310847,148
    % -1,63
  • BIST 100
    9.627,33
    % -0,26

Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır?

Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır?

Hizmet Tespit Davası Açmak

Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır? Hangi mahkemeler dava açar? Hizmet tespit davası anlamı nedir? Ne zaman sonuçlanır? Hangi avukatlar bakar? Hizmet tespit davası Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda düzenlenmiştir. İşbu kanuna göre bir işçinin sigorta bildirimi yapılmadan ve sigorta primleri yatırılmadan çalıştırılmaları sonucu bu dava açılabilmektedir.

HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR?

İŞ BU DAVANIN TARAFLARI KİMLERDİR?

İş bu davanın tarafları şöyledir; davacı taraf, lehine hizmet tespiti yapılacak olan işçi veyahut kendi vefat ettiyse mirasçıları (işçinin eşi, çocukları vs.), davalı taraf ise işveren olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu da iş bu davada feri müdahil olarak yerini alacaktır.

İŞ BU DAVAYI NASIL AÇABİLİRİZ?

Hizmet tespit davası uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için mutlaka profesyonel bir avukatla takip edilmesi gereken bir davadır. Öncelikle bir dava dilekçesi ile aşağıda açıklanan yetki ve görev konusuna dikkat edilerek İş Mahkemelerine veya Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulur. Belli bir miktar harç ödenerek başvuru tamamlanır. Daha sonra ki süreçte zaten davalı taraf ve feri müdahil Sosyal Sigortalar Kurumu işbu dava dilekçenize cevap dilekçesi ile cevap verecektir. Yine, ön inceleme duruşması ile deliller toplanacak, tahkikat aşamasına geçilip karar verilecektir.

İŞ BU DAVADA GÖREVLİ MAHKEME HUSUSU

Hizmet Tespit davalarında 5510 Sayılı Kanun uyarınca görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. İş mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise görevli mahkeme İş Mahkemeleri sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

İŞ BU DAVADA YETKİLİ MAHKEMELER NERELERDİR?

İş bu davada yetkili mahkemeler; ilk olarak davanın açıldığı tarihte davalının yerleşim yeri mahkemeleri yetkilidir. Yine, işçinin çalışmış olduğu işyerinin bulunduğu yer mahkemeleri yetkilidir. Yani işçinin yerleşim yerinin hiçbir önemi bulunmamaktadır yetki konusunda.

İŞ BU DAVADA ZAMANAŞIMI HUSUSU

Hizmet tespiti davalarında belki de en önemli konu zamanaşımı meselesidir. İşçi, çalıştığı işyerinde sigortasız olarak geçirdiği sürecin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespitini isteyebilmektedir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.