• YARIM ALTIN
    8.099,00
    % 0,02
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3421
    % 0,18
  • € EURO
    35,2153
    % 0,04
  • £ POUND
    41,1890
    % 0,10
  • ¥ YUAN
    4,4931
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3534
    % 0,66
  • BITCOIN/TL
    2126792,177
    % -3,06
  • BIST 100
    8.718,11
    % -1,25

Borsada Tahtacı Nedir, Tahta Ne Anlama Gelir?

Borsada Tahtacı Nedir, Tahta Ne Anlama Gelir?

Borsa İstanbul’da işlem yapan yatırımcılar, yatırım yaptıkları hisse senetlerinde sıklıkla “tahtacı” terimi ile karşılaşırlar. Peki Borsada “tahta” ve “tahtacı” kavramları nedir ve yatırımcılar için ne anlam ifade eder?

Borsada Tahta Nedir?

Borsa İstanbul’da yer alan hisse senetleri alım ve satıma konu edilen yatırım araçlarıdır. Söz konusu hisseler piyasada alış ve satış miktarlarına bağlı olarak belirli fiyatlara erişir ve o fiyatlardan işlem görürler. Borsada tahta kavramı en temel anlamıyla alış ve satış fiyatlarının belirlendiği platform olarak düşünülebilir. Borsada derinlik aracılığı ile hisselerin 10 kademe alış ve 10 kademe satış miktarları yatırımcılar tarafından takip edilebilir. Derinlik aracılığı ile görülen bu alış ve satış emirlerinin yazıldığı bu alan tahta olarak düşünülebilir. Elektronik ortama geçilmeden önce bu işlemlerin manuel olarak yapılması ve büyük tahtalarda izlenmesi sebebiyle bu kavram bu şekliyle günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir.

Borsada Tahtacı Nedir?

Tahta kavramından kısaca bahsettikten sonra tahtacı kavramını açıklamak gerekirse; borsada tahtacı bir hisse senetinin fiyatlarını aktif olarak belirleme gücüne sahip güçlü ortak konumundaki yatırımcı olarak düşünülebilir. Bir hisse senetinden elinde çok sayıda bulunduran bir yatırımcı alış ve satış emirlerini kendisi belirleyerek bir hisse senetinde tahtacı konumunda yer alır.

Borsada Tahta Yapmak Ne Demektir?

Tahta ve tahtacı kavramlarını anladıktan sonra borsada tahta yapmanın ne olduğu artık yatırımcıların kafasında şekillenmiştir diye düşünüyoruz. Bir hissede güçlü ortak konumundaki yatırımcının (yani tahtacı) alış ve satış emirlerini istediği şekilde dizayn ederek fiyatı doğrudan etkileyebilme gücüne sahip olması tahta yapmak olarak anılır.

Bütün bu anlattıklarımızı bir örnek üzerinden pekiştirmek gerekirse piyasada 2.5 milyon lotu olan ve fiyatı 40 TL olan bir hisse senetinin 1 milyon lotunun bir yatırımcı da olduğunu düşünelim. Geriye kalan 1.5 milyon lotun ise küçük yatırımcılarda olduğu varsayımı altında; söz konusu yatırımcı elinde bulundurduğu 1 milyon lot hisse senetini farklı fiyatlara satış emri koyarak hissenin fiyatının yükselmesini engelleyebileceği gibi lotların bir çoğunun kendinde olması ve diğer yatırımcıların ellerindeki küçük lotlarla tahtayı baskılama şansının düşük olması sebebiyle alış yaparak fiyatı hızla yukarı çıkarma gücüne de sahiptir. İşte tahtacının tahtada yaptığı bu eylemler tahta yapmak olarak nitelendirilir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.