• YARIM ALTIN
    9.065,00
    % 0,05
  • AMERIKAN DOLARI
    34,0035
    % 0,02
  • € EURO
    37,5476
    % 0,18
  • £ POUND
    44,4300
    % 0,12
  • ¥ YUAN
    4,7761
    % -0,13
  • РУБ RUBLE
    0,3713
    % 0,11
  • BITCOIN/TL
    1952030,694
    % -0,56
  • BIST 100
    9.419,66
    % -2,12

Hibe Nedir? Kimlere Verilir?

Hibe Nedir? Kimlere Verilir?

Hibe Nedir? Hibe Ne İşe Yarar?

Hibe Nedir? Kredi konularında, yaşam içerisinde, özellikle ekonomide sıkça duyulan terimlerden biri de, “hibe” olarak tabir edilen bir terimdir. Günümüzde birçok kişi bu terime kulak aşinası olsa da, anlamını bilmemekte veyahutta “Hibe nedir?” gibisinden bir soru sormamaktadır.

Hibe, herhangi bir malın, değerin vb. unsurların, herhangi bir bedel beklemeden, ilerleyen süreçlerde herhangi bir ödeme talep etmeksizin, başka bir kişiye devredilmesi anlamına gelmektedir. Hibenin başka bir adı da bağış olarak bilinmektedir.

Hibe edilen bir hakkın, geri alınması söz konusu olmamaktadır. Sadece hibe edilen malın yeni sahibi, bu malı tekrar eski sahibine kendi rızasıyla yine hibe ederse, bu şekilde bir geri alınması gündeme gelebilir. Öte yandan hibe edilen bir malın, ilerleyen dönemlerde geri alınması ise bazı şartlara bağlı olabilmektedir. Hibe edilen mal, yeni sahibine geçtikten sonra, yeni sahibinin vefat durumu nedeniyle hibe edilen malın geri alınması söz konusu olabilmektedir.

Bu duruma “rücu” adı verilmektedir ve hibe sözleşmesi ya da taahhüdü gibi anlaşma da taraflar arasında imzalanabilir. Bu sayede de hibe edilen bir malın geri eski sahibine iade edilmesi söz konusu olabilir.

Sanayi sektörü içerisinde bulunan hibe nedir?

Sanayi sektörü içerisinde bulunan hibe nedir?

Sanayi Sektörü İçerisinde Bulunan Hibe Nedir?

Ülkemiz sanayi sektörünün gelişebilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin üst noktaya getirilebilmesi adına, devlet bu sektörde yer alan birçok işletmeye çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu destekler sonucunda firmalar, birçok maliyetten kurtulup, üretim faaliyetlerine daha fazla yönelmektedirler. Devlet, bazı desteklerini hibeli olarak söz konusu işletmelere vermektedir. Kredilerden tutun da, üretim yapılacak alana, makine veya işçi masraflarına dair birçok masraf, devletin vermiş olduğu hibe ile karşılanabilmektedir. En azından bu durumun sanayi sektörü içerisinde bu şekilde yürüdüğü bilinmektedir. “Sanayi sektörü içerisinde bulunan hibe nedir?” sorusunu bu şekilde açıklamak mümkündür.

Tarım Sektörü İçin Hibe Nedir?

Sanayi sektörüne olduğu gibi tarım sektörüne de desteklerin son dönemlerde arttığını söylemek mümkündür. “Tarım sektörü için hibe nedir?” sorusunu örneklerle açıklayacak olursak; mazotta yapılan indirimler, sulama ücretlerinde yapılan indirimler ve diğer tarım giderleri için yapılan indirimler, tarım sektöründe ki hibelerdir. Devletin yapmış olduğu bu indirimler, aslında bir kısmının devlet tarafından karşılanacağının anlamına gelmektedir. Yani devlet, tarım sektöründe çiftçilere belirli masraflarda indirim vererek, bu masrafların maliyetini kendi cebinden, karşılıksız olarak hibe etmektedir.

Hayvancılık Sektöründe Hibe Nedir?

Devlet tarafından verilen hibelerden nasibini alan en önemli sektörlerden biri de, hayvancılık sektörüdür. Peki, hayvancılık sekötünde hibe nedir? Ne gibi hibeler söz konusudur?

Devlet, hayvancılık sektöründe özellikle ülkemizde nesli kaybolmakta olan hayvanların üretiminde ciddi destekler sağlamaktadır. Bazı hayvan türleri, ülkemiz içerisinde üretim konusunda oldukça kısırdır. Üreticiler elbette ki bu hayvan türlerine özel olarak birtakım üretimler yapmaktadır. Yapılan bu üretimlerin bir yere kadar yeterli olduğu görülmekte ve devlet de bazı hayvan türlerine özel, üreticiye hibe desteği sağlamaktadır. Bazı üretim maliyetleri ve mazot gideleri konusunda, hayvancılık sektöründe hibe olayının gerçekleştiğini söylemek doğru olacaktır.

Ülkemizde verilen hibe destekleri hangileridir?

Ülkemizde verilen hibe destekleri hangileridir?

Ülkemizde Verilen Hibe Destekleri Hangileridir?

Hibe nedir?” sorusunun yanı sıra, “ülkemizde verilen hibe destekleri hangileridir?” sorusu da büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde birçok kapsama özgü olarak çeşitli hibeler söz konusudur. Bu hibelerin büyük bir çoğunluğu devlet tarafından sağlanmaktadır.

Ülkemizdeki hibe destekleri ise şu şekildedir:

  • AB Fon destekleri,
  • Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın sağlamış olduğu destekler,
  • Kalkınma ajansının vermiş olduğu destekler,
  • Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verilen destekler,
  • TUBİTAK tarafından proje bazlı destekler,
  • Türkiye Kalkınma Bankası’nın vermiş olduğu destekler,
  • KOSGEB politikalarına uygun olan üretim faaliyetlerinde veya girişimcilik faaliyetlerinde verilen destekler,

ülkemizde hibe olarak verilen başlıca destekler olarak bilinmektedir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.