• YARIM ALTIN
    8.173,00
    % -0,87
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4652
    % -0,07
  • € EURO
    34,8313
    % -0,42
  • £ POUND
    40,6515
    % -0,37
  • ¥ YUAN
    4,4805
    % -0,15
  • РУБ RUBLE
    0,3549
    % 0,72
  • BITCOIN/TL
    2080621,123
    % 0,89
  • BIST 100
    9.910,76
    % 2,00

Elliot Teorisi R.N. Elliot

Elliot Teorisi R.N. Elliot

Elliot Teorisi R.N. Elliot

Elliot Teorisi R.N. Elliot

Elliot Teorisi R.N. Elliot

Elliot Teorisi R.N. Elliot teorisi için söze başlamadan evvel önce Charles Dow’ın orijinal makalelerinde yazan şu önemli cümleyi hatırlatıp, sonra Dow Teorisini açmaya çalışan Elliott’ta gelelim. Charles Dow makalelerinde “ Hisse senetleri var olan trendleri izler. Ben günlük kapanışlara bakarım. Gün içi hiç endişe duymam “ Demiştir. Fazla açıklama yapmasının yanında da hiç grafik veya teknik analizden bahsetmemiştir. Yani, Dow teknik analizin babası değildir. Charles Dow ne diyor ? “ Var olan trendler “ İlginç ve bir şeyin altınız çiziyor.Yani sonradan değil, önceden oluşturulmuş trendlerden bahsediyor..! Sonradan yatırımcıların alım-satım emirleri veya psikolojisi ile değil. Eğer böyle olmasa, neden var olan trendlerden bahsetsin ve günlük kapanışlara baksın? Eğer “ Trendleri izler “ Deseydi, sonradan oluşan trendlerden bahsedebilirdik. Kullanılan bu cümleler, varlıkların trendlerinin önceden birileri tarafından oluşturulduğunu anlatmaktadır. Bu Charles Dow tarafıdır.….!

Elliot Teorisi R.N. Elliot
R.N Elliott tarafına gelirsek; O da aynı düşüncedeydi. Charles Dow’un “ Var olan trendler “ Sözünden yola çıkarak, çalışmaya başladı. Ve dünyaca bilinen teoriyi yazdı. Fakat bu teori yanlıştır. Keza bu teori sadece tek trend üzerine ve sadece yükseliş ve düşüş olarak düşünülmüş. Yani tekrar eden bir döngü…! Ben teorinin detayına girmeyeceğim keza varsayım ve anlaşılamayan şeylerden başka hiçbir şey yok. Yani matematiksel olarak hiçbir açıklama yok. Böyle bir teori hakkında da yüzlerce sayfalık kitap yazmayı da mantıklı bulmuyorum.
1) Trend başlangıç değer noktasını boş bırakmış. Yani X Demiş. Yani bu trend başlangıç değeri nedir? Nereden başlayacak? Grafiklerde nereye oturtacağıza bir cevap yok.
2)Sonra 1-3-5 Diye tepe noktaları yaratarak birbirini takip eden bir trend merdiveni oluşturmuş. Burada da matematiksel olarak tepeler arasındaki katsayı veya parametre oranlarını vermemiş. Bu katsayılar veya parametre aralıkları olmadan yatırımcılar trend merdivenini oluşturan yerlerde neye göre emin olup alım-satım yapacaklar? Veya neye göre 5 tepenin sonuna kadar bekleyip, sonra satış yapacaklar, buda belli değil? Geri çekilme oranları zaten hiç belli değildir.
3) Yatırımcılar 5 ci tepeden sonra A-B-C Dibini neye göre bulacaklar? Matematiksel hiçbir şey yok, buda belli değil. Kısacası burada insanları doğruya götürecek hiçbir matematiksel, bilimsel ve mantıksal bir şey yok.
4) Elliott teorisinin sonunda “ Herhangi bir varlık, trend başlangıç değerinin altına inemez. Eğer inerse model bozulur “ Demiştir. Bu da yanlış. Neden yanlış? Bir hisse 5.00 TL Den halka arz edilsin. Bunu trend başlangıç değeri kabul edelim. Sonra 7.00 Tl çıkıp, 1.00 İnsin. Yok mu böyle hisse dolu? Model bozuldu mu? Hayır! Düşüş trendinde belli katsayılara bağlı olarak inebilir.
Şimdi hiçbir matematiksel açıklama olmayan bu teori nasıl kullanılır? Yüzlerce dip veya tepenin olduğu yerde nereye oturtulur? Trend başlangıç değeri tesadüfen bulunsa bile katsayı aralıkları belli olmadığı için nerede alınır, satılır? İşte bunlar hep muammadır. Grafiklerde görüldüğü üzere yüzlerce dip ve tepe var. Bunların ne olduğu biliniyor mu? Bilinmiyor. Ki çoğu mesela 1 ile 3 tepeleri arasında oluşmuş geri çekilme değerleri ise ki öyle. Buraya bu teoriyi oturtursanız başarı oranınız sıfır olacaktır. Zaten bu yüzden hiçbir işe yaramaz.
Fibo yani tavşan üremesi oranları; Bu oranlar kim olduğu belli olmayan birileri tarafından teoriye uyarlamış veya kullanmıştır. Eğer Fibo oranları bu teoride olsaydı, Elliott bunları teoride izah ederdi. Ama yoktur. Bazı yerlerde belki denk gelebilir ama bu doğruluğunu kanıtlamaz. Piyasa yapıcıları grafiklerde bu değerler veya değerler arası fiyat oluşturup sizleri yanlış yöne ve hayallere sevk etmektedir. Bu hiç unutulmamalıdır.
R.N Elliott finansal varlıkların belli bir matematikse model tarafından grafiklerde oluşturulduğunu anlamıştı. Matematiksel olarak açamadı izah edemedi. Ama piyasalara şu mesajı verdi” Böyle bir yapı var. İşleyişi de, yapısı da böyle bir şey. Fakat ben bunu deşifre etmeyi başaramadım” Diyerek orijinal makalelerinde kapanışı şöyle yapmıştır.” Fiyatlar piyasaların zannettiği gibi bir kaos içinde değil, bir harmoni yani matematiksel ritimli bir yapı sayesinde hareket edip sonuçlanıyor “
Zaten Dow kuramını geliştirmeye çalışan ünlü teorisyenlerin çalışma sonuçları grafiklerde oluşturulan her değerin para destekli bir matematiksel yapı tarafında oluşturulduğu üzerinedir.
Robert Rhea: Bu yapı kodlanmış ve rafinedir
Malkiel: Piyasalardaki fiyat oluşumları insanların düşüncelerinin dışında gelişiyor
Richard Russell: Piyasaları oluşturan algoritmalı bir yapı var. Bu yapı matematikle şifrelenip kitlenmiş. Bir gün bu kilit açıldığında finansal piyasalarda devrim yaşanacak
Benjamin Graham: Eğer yatırımcılar piyasaların alım satım emirleri ile oluştuğuna inanıyorlarsa, piyasaları geliştirilen analiz sistemleri ile yenebileceklerini sanıyorlarsa, gerçekten saf olmalılar.

Elliot Teorisi 2. Bölüm R.N Elliot için tıklayınız.

Elliot Teorisi R.N. Elliot

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.