• YARIM ALTIN
    8.134,00
    % -0,74
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4504
    % -0,15
  • € EURO
    34,8290
    % -0,66
  • £ POUND
    40,7959
    % -0,56
  • ¥ YUAN
    4,4798
    % -0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % -0,13
  • BITCOIN/TL
    2074041,530
    % -1,31
  • BIST 100
    9.915,62
    % 2,05

Elektronik Literatür Nedir?

Elektronik Literatür Nedir?

Elektronik Literatür Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektronik Literatür Nedir? Elektronik Literatür Örgütü (ELO) tarafından tanımlandığı gibi: Elektronik Literatür tek başına veya ağa bağlı bilgisayarda sağlanan yetenek ve bağlamlardan yararlanan önemli bir edebi yönü olan çalışmadır. Bir bilgisayarda yaratılan ve genellikle bir bilgisayarda okunması amaçlanan birinci nesil dijital nesnedir.

Elektronik Literatür Ne Anlama Gelir?

Elektronik literatür, en iyi deneysel baskı literatürün devamı olarak anlaşılmaktadır. Genel olarak sayısallaştırılmış baskı literatürünü dışladığı düşünülen elektronik literatür, bir bilgisayarda yaratılan ve genellikle bir bilgisayarda okunması amaçlanan bir birinci nesil sayısal nesnedir.

Elektronik Literatürün Tarihi

Postmodernizm döneminde elektronik edebiyatın ortaya çıkmaya başlaması bu dönem genellikle daha modern bir döneme ait daha sanatsal bir duyarlılık ya da hareketle ilişkilidir. Postmodernizm dönemi 1950’ler de başlamıştır. İnsanlar dünyadaki mükemmelliğe teşebbüs etmeye başlayarak daha soyut, geleneksel olmayan bir çağa doğru ilerledi. Sanat sunulmaya başlandı. Metinlerarasılık, “meta”, ironi, köprü metni ve remixler, toplumu ve kültürün bir bütün olarak yeniden şekillendiği yeni dönemle başlayan terimlerdir.

Elektronik Literatürün Gelişimi

Elektronik literatürün gelişimi, bilgisayarların tarihçesi ve gelişimi ile olmuştur. Michael Joyce, Jay David Bolter ve John B. Smith gibi yazarlar, çalışmalarını HyperText yazma ortamları olan Storyspace ve HyperCard’da yarattılar. Hayles, 20. yüzyılın elektronik edebiyatını, “birinci nesil” ve “ikinci nesil” olarak bölüyordu. 1995’te patlak veren elektronik literatür daha sonra çağdaş ya da postmodern olarak görünmüştür. Geliştirme multimedya deposu olarak çeşitlilik kazanarak bazı eserler CD-ROM kitap olarak basılmıştır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.