• YARIM ALTIN
    7.962,00
    % -2,73
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5031
    % 0,24
  • € EURO
    34,9399
    % 0,13
  • £ POUND
    40,9905
    % 0,01
  • ¥ YUAN
    4,4788
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,3480
    % 0,07
  • BITCOIN/TL
    2047567,487
    % -1,12
  • BIST 100
    10.082,77
    % 1,69

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı?

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı?

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı? Konut alımı ve satımı gerçekleştirmek isteyenlerin merak ettiği işlemlerden biriside bu alım satımda vergi ödeyip ödemeyecekleridir. Gayrimenkul değer artışı kazancından sağlanan gelir vergisi oranı, evin alımının üzerinden 5 yıl geçmeden yapılan satışı halinde istisna tutarı ve enflasyon oranları üzerinden kar elde edilmesi durumu ile satıcıya yansıyan bir tür kazanç vergisidir. Gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi, gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak görüp bu şekilde kullananlara, yatırımlarından dolayı satışı yapılan evlerde fazlasıyla rant elde edenlere uygulanması amaçlanmış bir kazanç vergisi türüdür. Örnek verilecek olursa; evini 150 bin liraya alan bir kişi birkaç yıl sonra bu evi 320 bin liraya satışını gerçekleştirebiliyorsa, enflasyon sayesinde bir kazanç ile satış gerçekleştirdiği için değer artışı nedeniyle bir rant elde etmiş olmaktadır.

 İleride Vergi Sürprizi İle Karşılaşmamak İçin

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı? Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre konut alımı ve satımı yapıldıktan sonra yaşanabilecek vergi sürprizleri ile karşılaşmamak için dikkatli olmak gerekiyor. Gayrimenkul ve emlak sektöründe alım ya da satım işlemleri sık bir şekilde karşılaşılabilen bir durumdur. Değişik nedenler ile ya da kişinin ihtiyacına yönelik ev, arsa, işyeri ve benzer gayrimenkul satışları gerçekleştirilmektedir. Özellikle sıkışık bir piyasada nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilmektedir. Tapu siciline tescille kazandırılan mülkiyet, gayrimenkullerde tesciller için tapu harcı alınarak yapılıyor. Gayrimenkul satışı tapuya tescili esnasında satış bedeli üzerinden, toplam olarak binde 40 harç alınmaktadır. Kanunlarımıza göre bu tür satışlarda harcın yarısını (yani binde 20’lik bir kısım) alıcının, diğer yarısını ise satıcının karşılaması gerekmektedir.

 Düşük Beyan Sorun Çıkarabilir Tapularda gösterilen düşük bedel sorunu ile karşılaşmamak için önlemlerinizi önceden almanız gerekmektedir. Tapuda düşük bir bedel gösterilerek satışı gerçekleştirilen gayrimenkul, değişik nedenler ile satılırsa, tapu harcından kurtulmak amacı ile yapılan düşük beyan sizler için sorun olabilir. Şu şekilde gerçekleşen aşamalar sırası ile alıcı satışın gerçek bedel ile yapılmasında ısrar eder, satıcı müşteriyi kaçırmak istemediğinden kabul ediyor. Bu aşamadan sonra satıcı gayrimenkulü alırken tapu müdürlüğüne yaptığı düşük beyan sorun açabiliyor. Kanunlarımıza göre gayrimenkulün alındığı tarihten sonra 5 yıl içerisinde tekrar başka bir kişiye satışı gerçekleştirildiğinde değer artış kazancı olarak kabul edilmektedir. Değer artışı kazancı hesaplanırken, satışın gerçekleştirildiği ay hariç, Üfe endeksine göre arttırılıyor.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.