• YARIM ALTIN
    8.087,00
    % 3,41
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3062
    % 0,55
  • € EURO
    35,1659
    % 0,11
  • £ POUND
    41,1445
    % 0,50
  • ¥ YUAN
    4,4888
    % 0,67
  • РУБ RUBLE
    0,3515
    % 1,27
  • BITCOIN/TL
    2164453,506
    % 1,62
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

Finansal Piyasalarda BUY ve SELL Nedir?

Finansal Piyasalarda BUY ve SELL Nedir?

Finansal Piyasalarda BUY ve SELL 

Finansal Piyasalarda BUY ve SELL Nedir? Finansal piyasalarda, satın almayı istediği bir ürünün fiyatının artış göstereceğine ilişkin beklentisi bulunan bir yatırımcı, işlemlerini gerçekleştireceği piyasaya gelip, finansal ürünün o sıradaki alım-satım değerleri üzerinden işlem platformunda yer verilen ‘BUY’ butonuna basar. ‘BUY’ kelimesi İngilizce kökenli olup Türkçe karşılığı ‘ALMAK’ olarak karşılanır. ‘BUY’ butonuna işlem platformu üzerinde tıklayan yatırımcı o finansal ürünü satın almış olur.

Yatırımcı piyasalar üzerinde satışa çıkarmak istediği bir finansal ürünü satar ya da eğer elinde hiçbir ürünü bulunmuyorsa ve piyasalardaki fiyatlarda bir düşüş yaşanacağı beklentisi içerisindeyse finansal işlem platformunda ‘SELL’ butonuna tıklayacaktır. ‘SELL’ kelimesi de İngilizce kökenli olup Türkçe’de ‘SATMAK’ anlamına gelir. ‘SELL’ butonuna tıklayan yatırımcı ürünün fiyat değerlerinin düşmesinden kazanç elde edebilme yolunu seçer.

 

 Piyasalarda BUY ve SELL Yerine Kullanılabilen Diğer Terimler

 

Finansal piyasalarda bazı yatırımcılar ‘BUY’ kelimesi yerine ‘LONG’ kelimesini kullanabiliyorlar. Yani long işlemi yapan bir yatırımcı piyasalardaki fiyatların yükselişe geçtiğini ifade etmektedir. Buna karşılık ‘SELL’ kelimesi yerine de bazı yatırımcılar ‘SHORT’ kelimesini kullanabilirler. Short işlemi gerçekleştiren bir yatırımcı da piyasalardaki fiyatların düşüşe geçtiğini ifade etmiş olur. Kısacası;

BUY = LONG = ALMAK

SELL = SHORT = SATMAK

 

 Finansal Piyasalarda İşlemlerin Gerçekleştirilmesi

 

Piyasalarda yatırımcılar Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) eğer işlem gerçekleştirirlerse Long veya Shot terimlerini kullanabiliyorlar. Hisse Senedi Piyasalarında işlem gerçekleştiren bir yatırımcı işse Almak ve Satmak terimlerini kullanır. Bu piyasalarda yatırımcının elinde herhangi bir senet bulunmuyorsa ve yalnızca düşüş eğrisine pozisyon oluşturmuşsa ‘Açığa Satmak’ ifadesi kullanabilir. Forex piyasalarındaki yatırımcıların ise işlem platformunda terim olarak gördükleri Buy ve Sell olduğu için bu piyasalardaki işlemlerde de Buy ve Sell terimleri sıklıkla karşımıza çıkar.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.