• YARIM ALTIN
    9.797,00
    % -0,61
  • AMERIKAN DOLARI
    34,9739
    % 0,16
  • € EURO
    36,7420
    % 0,28
  • £ POUND
    44,1241
    % -0,32
  • ¥ YUAN
    4,8016
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3346
    % 0,63
  • BITCOIN/TL
    3536061,238
    % 0,95
  • BIST 100
    10.125,46
    % 0,66

Ev alıp satanlar dikkat! Ceza geliyor

Ev alıp satanlar dikkat! Ceza geliyor

Ev alıp satanlar dikkat! Ceza geliyor

 

 

Bilgi işlem sistemini güçlendirmekte olan Maliye Bakanlığı, emlak alım-satışlarındaki tapu harcı ödemelerinin ve düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kayıplarının peşine düşmüş olundu.

 
Maliye, tapuda düşük konut bedeli gösterenlere aynı zamanda konut kredisindeki düşük ekspertiz tespiti yaptıranlara ceza kesiyor. Tapuda eksik konut bedeli ödeyeme yapanlara, aradaki farkın yanı sıra tapu harcının 4’te 1’i kadar ceza ödemekteler.
Maliye’nin yenilenen bilgi-işlem sistemiyle, tapu harcını gerçek alım satım bedeli üzerinden ödemeyenler ve devamında ise, anında sisteme düşüyor. Bir tür alarm sistemiyle mükellefler hakkında uyarılan yetkililer, anında işlem başlatıyor. Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde ise, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç hem gayrimenkulü devredenden, hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrıca, tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi cezası kesiliyor.
Banka kredisine dikkat
Evini banka kredisiyle alan için de tapu harcının gerçek devir bedeli üzerinden ödemesi şart. Maliye, kredi alırken ekspertiz raporuyla evin değerini düşük göstererek konut peşinatını düşük çıkarmaya alışanlara ceza kesiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor. Gerçek alım-satım bedelinin belirlenmesi için müteahhitlerden, inşaat şirketlerinden ve emlakçı gibi komisyonculardan fatura istenmesi de önem taşıyor. Müteahhitlerin konut ile ilgili eksik fatura düzenlenmesi halinde en yakın vergi dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezi’ne ihbarda bulunulması, yetkililerin uyarıda bulunduğu konular arasında.
İnternetten de ödeme sağlanabiliyor
Tapu harcının miktarı, devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanmakta olunmakta. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesi ve bankaların yanı sıra artık tapu müdürlüklerinin e-tahsilat uygulaması üzerinden de ödenebilmekte artık.

 

[poll id=”2″]

 

 

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.