• YARIM ALTIN
    9.156,00
    % -0,11
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9590
    % 0,21
  • € EURO
    37,6680
    % 0,11
  • £ POUND
    44,5889
    % -0,09
  • ¥ YUAN
    4,7870
    % 0,47
  • РУБ RUBLE
    0,3732
    % -1,80
  • BITCOIN/TL
    1974746,634
    % 0,11
  • BIST 100
    9.530,61
    % 0,10

AVM çöplüğü olan Türkiye’deki korkunç rakamlar

AVM çöplüğü olan Türkiye’deki korkunç rakamlar

Yapılan yeni AVM’lerin açılmasını iyi ve yeni bir rant projeleri olarak ifade ettiği belirtilen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İstanbul genelinde 3 sene içinde yaklaşık 31 yeni AVM açılacağını, yeni bir yer, büyük kiralar ve büyük satış politikaları ile olumsuz rekabet ortamı oluşturabileceğini ifade etti. Yabancı sermaye perakende sahasına girmeye ve rant kazanmaya, yerli üretime büyük bir zarar vermeye devam edeceğini belirtti. AVM’lerin üretim merkezi ya da fabrika olmadığını vurgularken diğer boyutunun ise; kentin görsel kirliliği haline geldiğini, yeşil bir doğa yerine AVM yapıldığını belirtti.

Ayrıca ülke genelindeki AVM’lerin ihtiyaç durumundan dolayı yapılmadığını ve yenileri inşa edilirken, eski AVM’lerin adeta işlevsizleştiğini, adeta AVM çöplüğüne atıldığını ifade eden Palandöken, İstanbul’daki Kapalıçarşı yaklaşık 600 senedir faaliyette iken, açılan bu yeni AVM’lerin birkaç sene sonra yerine yenileri yapıldığı ve bu durumda kentin genel konsepti ile örtüşmeyen AVM‘lerin uzun soluklu ve köklü olabilmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

Ülke genelinde genel alanı yaklaşık 10 milyon metrekareye yaklaşan yaklaşık 344 AVM’nin varlığından bahsederek, önümüzdeki 2018 senesine kadar inşaatı devam eden yaklaşık 77 AVM ile birlikte bu sayının sayı yaklaşık 421’e çıktığını belirterek alışveriş alanının ise ortalama 12,8 milyon metrekareye ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Başkentin en çok AVM alanına sahip olması ile ülke genelinde lider pozisyonda olduğu bilgisi verilirken hala alışveriş merkezi olmayan 24 kentin bulunduğu belirtilirken adeta gelişmişliğin sembolü gibi gösterilmeye çalışılan AVM’lere ucuz arsalarda sunularak, teşvik edildiği,.oysaki yapıldığı yerde iş sahibi olan ve büyümeye çalışan esnafı da ortadan kaldırdığı belirtildi. Şehirdeki esnaflar dükkanlarını kapatıp AVM’lerde tezgahtar olmak zorunluluğu yaşadıkları belirtilirken mahalle kültürünün yaşatılmasının önemini vurguladığı belirtildi. Avrupa’nın önemli ülkelerinden olan Almanya’nın bakkalına sahip çıkıp adeta mahalle kültürünü koruduğu belirtilirken mahalle kültürünü ortadan kaldıracak bu negatif eğilimli yatırımlarda vatandaşın da fikirlerine önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Ülke genelindeki AVM sayısının giderek yükselmesinin yanı sıra ilk açılan ve sonrasında verimi düşen AVM’lerin önümüzdeki dönemlerde durumunun ne olacağı ise şimdiden merak konusu.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.