Reklam
Hisse Borsa

Şirketler Nasıl Borsaya Açılır?

Reklam
Reklam

Şirketler Nasıl Borsaya Açılır?

Şirketler Nasıl Borsaya Açılır? Şirketlerin büyüme oranlarının artmasıyla birlikte gün geçtikçe de ticaret hacmi artmaktadır. Ticaretin gelişmesi ve hızla ülke sınırlarını aşması yeni yatırım alanlarının oluşmasını bir zorunluluk olarak kılmıştır. Ülkemizde belirli bir piyasanın üstüne çıkabilmiş ticaret yapan firmalar borsa İstanbul sayesinde kendilerine yatırım yapacak yeni ortaklar bulabilmektedir.

Halka Arz Nedir?

Bu nedenlerden dolayı şirketlerin borsaya açılmasına hakla arz denir. Bu işlem sayesinde şirketler küçük miktarlar ile alınıp satılırlar. Şu anda borsa İstanbul da işlem gören tüm şirketler halka arz edilmiş olan şirketlerdir. Halka arz ile anlaşılması gereken, bu şirketlerin belirli bir piyasa değerinin üstünde olmasıdır.

Bir şirketin borsaya girip halka arz olabilmesi için kesinlikle anonim şirket olması gerekir. Yani halka arz olarak şirketler kendilerini küçük paylar halinde satışa sunmuş olurlar. Bu nedenle şirketler, yeni yatırımlar alabilir ve mevcut olan önceki borçlarını bu nakit akışıyla ödeyebilme imkanı sağlamış olurlar. Uzun vadede bu durumu düşünüldüğünde şirketler için olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı görülebilir.

Şirketlerin borsaya girip kendilerini halka arz etmelerinin halka arz ve ikincil halka arz olmak üzere 2 yolu vardır. Bu iki yolun birbirinden farkı ise gayet açıktır. İlk olarak halka açılan şirket daha önce kapalı durumda olan ve kendini ilk defa halka arz eden şirkettir. İkincil halka arzda ise ilk halka arzda küçük bir payını halka arz eden şirketin daha büyük paylarını halka arz etmesi durumudur.

Related Post

Halka Arz Nasıl Yapılır?

Şirketler aracı kurumlar aracılığı ile halka arz olur. Şirketler halka arz yetkili bir aracı kurumla sözleşme imzalayarak kendini halka arz etmiş olur. Halka arz işleminin hayata geçmesi aşamasında bir diğer önemli konu ise şirketin aracı kurumların yanı sıra sermaye piyasası kurulu ile de bir sözleşme imzalayacak olmasıdır. SPK ile imzalanan bu sözleşme şirketler açısından hayati derecede önemlidir. Kendini halka arz etmek isteyen şirketler sermaye piyasası kurulu ile yapmış oldukları anlaşma ile sermaye piyasası kurulunun kararlarına tabii olurlar. Bu nedenle bir şirketin halka arz işlemlerini başlatabilmesi için kendini SPK’nın belirlediği kriterlere uygun hale getirmesi gereklidir. İstenen tüm bu kriterler gerçekleştirildikten sonra aracı kurum borsa İstanbul’a şirketin halka arzı için başvuruda bulunabilir.

Şirketin halka arzı için istenen tüm işlemler ve gerekli başvurular tamamlandıktan sonra sermaye piyasası kurulu ve borsa İstanbul’un faaliyetleri ile süreç devam eder. Bu kurumların yetkilileri şirketin faaliyetlerini, piyasa değerini, merkez binasını inceleyerek gerekli formları doldururlar. Bu kurumlardan gelen yetkililerin uygun görmesiyle birlikte artık şirketin halka arz işlemleri başlayabilir.

Tüm bunlar tamamlandıktan sonra şirketin halka arz işleminin hangi fiyattan gerçekleşeceği çeşitli yolların yanı sıra çoğunlukla halka arz edilen şirketin net değeri ve pay sayısının birkaç etkenle hesaplanmasıyla sonuca kavuşturulur.

Bu yayın en son değiştirildi 4 Şubat 2020 16:23

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.