Reklam
Kategoriler Dünyadan

Rus hükümetin başı Yukos ile dertte

Reklam
Reklam

Rusya’nın en büyük petrol şirketi olan Yukos‘un sahibi olan Mikhail Hodorkovski 2003 senesinde tutuklanmıştı. Geçmişin petrol oligarkı olarak bilinen ve sene 2000’lerde dünyanın denge tahtası olarak bilinen Rusya’nın en zengin adamlarının başında geldiği belirtilen Hodorkovski, Rus lider Putin‘e karşı çıkarak, kısa zaman sonra Putin hükümeti tarafından dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı gerçekleştirdiği iddiaları ile tutuklanarak cezaevine gönderildiği belirtilmişti.

Yukos şirketi ise yaklaşık 27 milyar dolarlık rekor denilebilecek ölçüde bir vergi cezasına çarptırılmış ve bu verilen cezayı karşılayamadığı için iflas etmeye sevk edilmiş ve kamuya devredilmesine neden olmuştu.

Bu gerçekleşen iflasın sonrasında şirketin hissedarları, Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Tahkim Mahkemesi‘ne talepte bulunarak, yaklaşık 100 milyar dolarlık bir dava açtığı ifade ediliyor.

Hodorkovski’nin bu Putin iktidarına yönelik açmış olduğu hukuk mücadelesinde ilk galibiyetinde geçen sene Tahkim Mahkemesi’nin ünlü Yukos şirketinin önceki hissedarlarına yaklaşık 50 milyar dolar gibi rekor bir tazminat ödenme hükmü şeklindeki kararıyla kazanmış oldu.

Related Post

Ayrıca bu mücadelede Hodorkovski ile Putin arasında yaklaşık 10 seneyi geçen süredir devam eden gerilim, Avrupa ülkelerinden olan Belçika ve Fransa’nın Rus devletine yönelik mal varlıklarına el koyma kararı vermesi ile birlikte şimdi de Avrupa bölgesine de geçtiği belirtiliyor.

Fransa’daki Fransız mahkemesinde alınan sonuç dahilinde, ünlü Yukos petrol şirketinin açtığı tazminat davası sonucu ile bağlantılı olarak Rus devletine ait olan VTB Bankası‘nın Fransa’daki iştiraklerine ve diplomatik temsilciliklere yönelik bazı hesapların dondurulduğu belirtildi.

Ayrıca Belçika ise Rusya devletine yönelik bazı banka hesapları ve finansal varlıklara el koyulduğu da ifade edildi. Rus lider Putin, Rusya devletinin Avrupa’da bulunan varlıklarına durdurulmasına yönelik haklarını mahkeme aracılığı ilealacaklarını ifade etti. Moskova ise böyl bir karara karşılık olarak Rusya’da aktif olan bazı yabancı şirketler ve banka hesaplarına benzer uygulamalar gelebileceği telkininde bulundu. Ayrıca Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ise sözlerinde Fransa ile Belçika topraklarında el konulan Rus varlıkların önemli bir kaydadeğer tarafının olmadığı açıklamasında bulundu.

Gerçekleşen bu gelişmelerin kötü sonuçlar doğurduğunu belirten Ulyukayev, bu finansal engellemelerin çeşitli ve ülkelere de yayılmasını gözlemlenebileceği uyarısında bulunarak bu risklerin gözardı edilmemesi gerektiğini de belirtti.

Bu yayın en son değiştirildi 24 Haziran 2015 10:18

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.