Reklam
Nedir?

Faiz Koridoru Nedir?

Reklam
Reklam

Faiz Koridoru Ne İşe Yarar?

Faiz Koridoru Nedir? Zaman zaman bazı ülke ekonomileri, çeşitli ekonomik sebeplerden ötürü faiz koridorları oluşturabilmektedirler. Bu durum ülke ekonomisinin korunması ve ülke para biriminin değer kaybetmemesi konusunda son derece önemlidir. Günümüzde gelişmekte olan ve çalkantılı ekonomiye sahip olan birçok ülke, mutlak faiz koridoru yöntemine başvurarak, kendi para birimini geçici dönemlerde korumak istemektedir. Peki, faiz koridoru nedir? Tam olarak ne işe yaramaktadır? Ne gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Öncelikle faiz koridorunun Merkez Bankası tarafından oluşturulduğu söylemek doğru olacaktır. Döviz kurlarında yaşanan gelişmeler, faiz koridorunun oluşmasında ki en önemli etkenlerden biridir. Faiz koridoru oluşturan Merkez Bankası, ülkede borç alma veya borç verme faizlerinin oranlarıyla ilgili birtakım oynamalar yapmaktadır. Bu oynamalar neticesinde ise ülkenin para biriminin, döviz kurlarının yükselmesi sonucunda aşırı değer kaybına uğraması engellenmektedir. “Faiz koridoru nedir?” sorusunun en önemli cevaplarından biri de, bankalardan alınan likidite fazlalığıdır. Merkez Bankası, bu koridoru oluştururken, bankaların likidite fazlalıklarını değerlendirerek, buradan oluşturulan fonu, Merkez Bankası içerisinde mevduat yatırımı olarak korur.

Faiz Koridoru Uygulaması

Faiz koridoru nedir?” sorusuna istinaden yapılan tanımın yanı sıra, faiz koridoru uygulaması da son derece büyük önem taşımaktadır. Faiz koridoru uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken, ve ileri vadelere göre hazırlık yapılması gereken birtakım detaylar bulunmaktadır.

Bilindiği üzere faiz koridoru uygulaması sırasında bankaların likidite fazlalıkları değerlendirilmekteydi. Merkez Bankası bu fonları değerlendirmesinin yanı sıra, likidite fonu sıkıntı yaşayan bankalara da borç verme tarzından bir işlem uygulamaktadır. Likidite sorunu yaşamakta olan birçok banka, Merkez Bankası’ndan kısa süreli olarak borç almaktadır. Merkez Bankası ise bu istek doğrultusunda kendi belirlemiş olduğu faiz oranına göre bankalara borç vermektedir. Bu sayede ufak çaplı bir devir daim döngüsünün oluştuğunu söylemek doğru olacaktır. Faiz koridoru ile oluşturulan oranların, iyi bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu durumun neden ise faiz koridoru sayesinde oluşturulan bir dengedir. Bu denge, iyi bir şekilde oluşturulmadığı sürece hem Merkez Bankası hem de diğer bankalar ciddi sıkıntılar yaşayabilmektedir.

Bu sıkıntıların yaşanması sonucunda da, ekonomi daha da kötü bir hal alabilmekte ve döviz kurlarında yükselme söz konusu olabilmektedir. “Faiz koridoru nedir?” sorusu önemli bir kavramdır ancak faiz koridoru uygulaması da, en az faiz koridoru kadar önemli bir kavramdır.

Related Post

Faiz Koridoru Ne İşe Yarar?

Faiz Koridoru Ne İşe Yarar?

“Faiz koridoru nedir?” sorusunun cevabını verirken, “faiz koridoru ne işe yarar?” sorusunun cevabını da vermezsek olmaz.

Merkez bankası, oluşturmuş olduğu faiz koridoru ile likidite yatırımları ve likidite taleplerini bir nevi düzene sokmaktadır. Bu iki unsur arasında düzen ya da denge olmazsa, faiz oranlarındaki değişimler, bankaların politikaları ve daha birçok unsur, ülke ekonomisini günden güne aşağıya çekecektir. Yani bu sistemden anlaşılacağı üzere, likidite alacakları ve likidite talepleri arasında kalan süreç, faiz koridorudur. Ülke ekonomisinde de düzenleyici rol oynamaktadır ve ekonomi üzerinde ki rolü son derece önemlidir.

Faiz koridorları, ülke ekonomisine ve daha birçok unsura göre daraltılabilmekte veyahutta genişletilebilmektedir. Bu konudaki kararlar, Merkez Bankası tarafından yapılan incelemler sonucunda verilmektedir. Ülkeninin para likiditesinde meydana gelen darlık, haliyle paranın değerlenmesi açısından oldukça önemlidir. Borç verme faizleri ve borç alma faizleri de, yine faiz koridoru çerçevesinde gerçekleşmektedir.

“Faiz koridoru nedir ve ne işe yarar?” sorularının cevaplarını bu şekilde verebilmek söz konusudur.

Bu yayın en son değiştirildi 2 Mart 2020 16:36

Reklam
Erkan Akdağ

Finanspara Piyasa Araştırmacısı

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Erkan Akdağ

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.