Reklam
Reklam

Leasing Nedir ?

Leasing Nedir? Şirketlerin büyüme politikalarını yürütürken en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de etkin bir finansmandır. Tam da bu noktada leasing ihtiyacı ortaya çıkar. Peki leasing nedir ?

Leasing en basit tanımı ile kiralama demektir. İşletmelerin faaliyet gösterecekleri alanda ihtiyaçları olan çeşitli malları, kiralama şeklinde elde etmesi yöntemi leasing olarak adlandırılır. Elbette ki bu sistemin pek çok avantajı da bulunmaktadır. Aslına bakıldığında Leasing bir şirkettir. Bu şirket işletmelerin ihtiyaçları olan çeşitli araç gereçleri ve malları kiralamakla mükelleftir. Bu kiralama sürecindeki tüm işlemler Leasing şirketi tarafından düzenlenerek, işleme konulur. Ülkemizde ise bu sürecin işleyişi farklı şekillerde uygulanmaktadır. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununu gereğince herhangi bir malın ya da araç gerecin kullanım hakkı mülkiyet hakkından kesinlikle ayrı tutulur. Bu da sistemin avantajlarından biri olarak bilinen; malların tahsis edilmesiyle birlikte, yatırımcıların ya peşin ya da kısa vadeli olarak finansman yükünden kurtulmalarının sağlanması durumunu ortaya çıkarır.

Related Post

Leasing Ne İşe Yarar?

Leasing, finansal kiralama kanununa uygun bir şekilde yapılmalıdır. Finansal kiralama yapılırken talep edilen malın mülkiyet hakları Leasing şirketinde kalır. Malların kullanım hakkı ise kiralamak isteyen işletmeye verilir. Ancak kişilerin ya da kurumların bu hakka sahip olması için öncelikle Leasing Şirketi ile bir sözleşme yapması gerekir. Sözleşmede yer alan maddelere dayanarak işletmelerin kiralamış olduğu malların bakımları, sigorta primlerinin ödemesi kiralayan kişiye ya da kuruma aittir. Leasing Şirketlerinin ülkemizde göstermiş olduğu bir diğer uygulama ise Faaliyet  Kiralama sistemidir. Bu sistem yeni düzenlenen yasalarla gözden geçirilmiş ve yeni yaptırımlar getirilmiştir. Bu kanun gereğinde faaliyet kiralamalarında malın mülkiyeti yine Leasing Şirketlerinde olacaktır. Sadece kurum belirli bir vade karşılığında taahhüt verir ve şirket malını ancak bu şekilde kiralar. Kanuna göre kiralanacak mal satış derinden tam olarak yüzde seksen oranından fazla olamaz.  Ülkemizde Leasing uygulamaları ancak bu iki koşula gerçekleşebilir. Maddelere uygun bir şekilde davranıldığında son derece avantajlı bir sistem olduğunu söylemek mümkün olacaktır

Bu yayın en son değiştirildi 13 Şubat 2020 17:28

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.