Reklam

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Döviz hareketliliğinin arkasında, Fed var” dedi

Reklam
Reklam

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Döviz hareketliliğinin arkasında, Fed var” dedi.

 

 

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Komite ve Meclis üyeleriyle ETO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmasında, son birkaç yılın Türkiye için kolay geçmediğini hatırlatarak, Türkiye’nin iç ve dış baskılara maruz kaldığını anlattı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Döviz hareketliliğinin arkasında Fed’in faiz artırma beklentisi var. Cuma günü ABD’den gelen veriler ve Fed başkanının yaptığı açıklamalar nedeniyle büyük olasılıkla bir faiz artışı fiyatlanmaya başlandı. Faiz artışının fiyatlanmış olmasını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu görmüyorum. Çünkü dış finansmana ihtiyacı olan ülkeler için fon akışını etkileyecek bir faktördür. Bu da doları uluslar arası piyasalarda güçlendiren bir faktördür “ dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Döviz hareketliliğinin arkasında, Fed var” dedi

Sözlerine şöyle devam etti “ Ekonomi biraz yavaşladı. Fakat büyüme hafifte olsa devam ediyor. Türkiye’nin yaşadığı bu şokları başka bir ülke yaşasaydı, o ülke ekonomik anlamda çökerdi. Fakat gördüğünüz gibi ülkemiz hala ayakta. Bu ortamı atlatmak için hükümetçe ne gerekiyorsa onu zaten yapıyoruz. Eğer 16 Nisan’da referandumdan “ Evet “ Çıkarsa ülkenin önü açılır. Reformlarda hızlanırsa TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yavaşlar. Siyasi belirsizlik azaldığı zaman, reform potansiyeli beklentileri arttığı zaman kesinlikle ekonomiye olumlu yansır. İşsizlik ekonomiye, turizme ve ihracata çok olumsuz yansıyor. Bu olumsuzluk referandum sonucunda olumluya dönecektir. Sanırım işler referandumdan sonra açılacaktır.

Güçlü bir evet çıktıktan sonra yatırımcı önünü görecek ve bu ertelenmiş yatırımlar devreye girecektir. Bu yatırımı, istihdamı artırır. Zaten sihirli denklem bu, o nedenle işsizlik tekrar iner. Ama tersi olursa, belirsizlik devam eder, reform noktasında fırsat bulunamazsa, bu yatırım ve ihracat teşviklerine rağmen bekle gör durumu sürerse mevcut durum devam eder ve işsizlik böyle kalabilir. 2017 nisan ayından itibaren (Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesiyle) öngörülebilirlik artacağı için, bir belirsizlik ortadan kalkacağı için güçlü bir şekilde bu destek ve teşvikler devreye girecek ve ekonomiyi canlandıracak. Bu beraberinde ilave istihdam getirecek ve işsizliği bir miktar aşağıya getirecek. Bunu reformlarla destekleyeceğiz.

Related Post

Reform seferberliğini geçen sene başlattık. Şimdi anayasa değişikliği en büyük reform, arkasından da geriye kalan diğer reformlar bu beklentiyi olumlu etkileyecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devreye girmesiyle belirsizliğin azalması dışarıdan Türkiye algısını da yavaş yavaş iyileştirir. Kötümser olmayalım. Bu şoklara karşı dirençliysek normalleşmeyle birlikte, kötünün geride kalmasıyla birlikte Türkiye hızlanacak. Başlattığımız yatırım, istihdam, ihracat seferberlikleri kağıt üzerinde, ismen değil arkasında ciddi kaynağın, ciddi tedbirlerin, ciddi programların paketlerin olduğu seferberliklerden bahsediyorum. Bunlar çalışacak ve sonuç verecek. O anlamda da bir canlanma olacak.

Avrupa Merkez Bankası dün bile “ Henüz sıkılaştırma için çok erken ben parasal genişlemeye devam edeceğim, faizleri sıfır düzeyinde tutmaya devam edeceğim” Dedi. Bu iyi haber. Şimdi en önemli pazarımız Avrupa ve orada bir canlanma var. ABD’de ise canlanma zaten vardı ve güçlü. Şimdi gelişmekte olan ülkeler nispeten bir toparlanma içinde. Rusya gibi önemli ticaret ortaklarımızda bir toparlanma var. Petrol fiyatlarındaki hafif kıpırdanmayla Ortadoğu’da da az bir canlanma var. İç ve dış talep inanıyorum ki daha destekli olacak.Geçici şokların kalıcı tahribat yaratmayacağını ifade eden Şimşek, gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurguladı.”

 

 

 

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.