Reklam
Nedir?

Yeraltı Ekonomisi Nedir?

Reklam
Reklam

Yeraltı Ekonomisi Nedir? Reel Ekonomi ile İlişkileri Nedir?

Yasal olmayan ekonomik faaliyetlerin tümünü ifade etmek için kullanılan terim yeraltı ekonomisidir. Yer altı ekonomisi, informal ekonomi veya gölge ekonomi olarak da adlandırılabilir. Bu ekonominin kapsamı sanıldığının aksine oldukça geniştir.

Kanunlarda ticareti yapılması yasak olan hizmet ya da malların el değiştirmesi prensibine dayanan bu ekonomi, resmi makamların doğal olarak yapılan ticaretten haberi olmayacağı şekilde işler. Devletin resmi kayıtlarını işlenmeyen ve herhangi bir vergi ödenmeden yapılan bu işlemler kayıt dışı ekonominin kaynağıdır.

Yeraltı Ekonomisi Neden Vardır?

Yeraltı ekonomisi her ülkede bulunuyor denilebilir. Ancak az gelişmiş ülke ve ekonomilerinin bu ekonomi için daha çok rastlandığı yerler olduğundan söz etmek mümkündür. Her ülkenin sosyal ve siyasi faktörleri, ekonomik durumu ve mevzuatı ülkede olan kayıt dışı ekonominin temelini oluşturur.

Tümüyle incelendiğinde kayıt dışı ekonominin oluşması için en sıkı rastlanan nedenler şu şekildedir;

● Vergilerin yüksek olması

● İşsizlik oranının yüksek olması

● Bürokrasinin yavaş işlemesi

Related Post

● Yapılan sigorta primlerinin yüksek olması

● Gelir dağılımının adaletsiz olması

Sayılan nedenlerin çok fazla olduğu ülkelerde yer altı ekonomisi ciddi anlamda reel ekonomi ile rekabet halindedir. Uyuşturucu kaçakçılığı, tefecilik, arazi mafyacılığı, insan kaçakçılığı ve silah kaçakçılığı kayıt dışı ekonominin en fazla kazanç getiren etkenleridir.

Kayıt Dışı Ekonominin Gerçek Ekonomi İle İlişkisi

Kayıt dışı ekonomi denildiğinde akla gelen durumlardan biri de rüşvet almak ya da rüşvet vermektir. Bürokrasilerde bir işi yapmak için nakdi ya nakdi olmayacak şekilde alınan veya verilen karşılık rüşvet olarak adlandırılır.

Hantal bürokrasiye ve kanun düzenlemelerine ağır olduğu ülkelerde şeffaflık olmadığı sürece rüşvet yer altı ekonomisinin bel kemiği olmaya devam eder. Bu nedenle meydana çıkacak yolsuzluklar, dolaylı yönden yeraltı ekonomisinin reel ekonomiye etkisi bağlamında sonuç bulur. Sosyal gelişme ve mevcut gelir adaletsizliğini daha arttıran bu durum. Gerçek ekonominin ağır darbe almasını sağlar.

Rüşvet ağının gelişmiş olduğu zayıf ekonomilerde, küçük işletmeler ayakta kalamayacak derecede zorlanır. Vergi gelirlerinin azalması sebebi ile aynı zamanda verimsiz çalışma da ortaya çıkmış olur. Pek çok kişinin nedensiz şekilde zenginleşmesi, devletin elde edecek olduğu vergilerin alınamamasına sebep olur. Rüşvet alma ya da rüşvet verme durumunun egemen olduğu ülkelerde gelir dağılımları bozulur ve fırsat eşitliği ortadan kalkar. Bu durum yeni yatırımların önünü tümüyle keseceğinden gerçek ekonomi oldukça sıkıntılı süreçler yaşar.

Bu yayın en son değiştirildi 19 Mayıs 2020 19:02

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.