Reklam
Bankacılık

Paranın İcadı Parayı İlk Kim Buldu?

Reklam
Reklam

Paranın İcadı Parayı İlk Kim Buldu? Parayı kimler buldu? Paranın tarihçesi nedir? Para günümüze kadar nasıl geldi? Nasıl bir gelişim gösterdi?

Parayı kim icat etti

Paranın İcadı Tarihsel Gelişimi

Paranın İcadı Tarihsel Gelişimi parayı ilk kim kullandı. İlk madeni paralar Türkiye’nin batısında kurulmuş olarak bilinen Lidyalılar tarafından Lidya kralı Alyattes emriyle basılmış olundu. M.Ö. 7. yüzyıldan kalma bu paralar yanları yassıca oval şekilde neredeyse birbirine eşit altın ve gümüş madenlerinde sikkeler olarak basılmıştır. Paraların bir tarafında kralın simgesi olan aslan veya boğa figürü, diğer tarafında ise paranın değerini gösteren işaretler vardı.

M.Ö 1100 yıllarında, Çin’de, bıçak, maça veya diğer silahlara benzeyen küçük metal eşyalar para yerine kullanılmakta idi. Bunun sonrasında ise deniz kabukları para olarak kullanmaya başlanılmış olundu. Ortasına delik delinerek bir ipe dizilen deniz kabukları ilk para birimi olarak paranın tarihine geçti. Bu nispeten sofistike bir para birimi sistemi idi.

Related Post

Para Nasıl Bulundu? Parayı İlk Kim Buldu?

Para Nasıl Bulundu? Parayı İlk Kim Buldu? Paranın icadı, tarihi kesin olmamakla beraberinde ise M.Ö VII yıllarında, Lidyalılar’a dayanmaktadır ve ilk olarak da Lidyalılar tarafından kullanılmıştır. Lidyalıların bu buluşu ise insanlık tarihinin en önemli icadı olarak kabul edilmektedir. Para, Lidyalıların başkenti olan Sardesin tam ortasından akmakta olan Paktalos nehrinde ki alüvyonlarda bulunmakta olan, altın ve gümüşün karışımı elektron madeninden üretilmiştir. İlk paranın üzerinde ise krallığın sembolü olan aslanbaşı sembolü bulunmaktaydı. İlk üretilen paralar muhtemelen Lidya kralı Gigges dönemi aitti. Bu basılan paraların daha iyi bir duruma getirilmesi ile beraberinde, elektron yerine altın ve gümüş kullanılmaya başlanması ise kral Kroisos döneminde oluşmuştur.

İlk metal paranın icadı

İlk metal paranın icadı İlk metal para Çin’de M.Ö. 1500lü yıllarda icat edilmiştir. İcat edilen ilk madeni para küçük parçalara bölünmüş bronzdu ve alışveriş için kullanılmakta idi.

Tarihteki ilk para görselleri

ilk para
Tarihteki ilk para

Türkiye’de Kağıt Para

Osmanlı Dönemi – Kaime ve Evrak-ı Nakdiye Osmanlı kağıt parayı 1840’da, Avrupa’dan neredeyse 600 yıl sonra kullanmaya başlanılmış olundu. “Kaime” adı verilen ilk Osmanlı kağıt para elle yapılıyordu ancak bu yöntem çok pratik olmadığı için 1842’den sonra matbaada basılmaya başlanılmış olundu. 1915’de Osmanlı hükümeti parasında bazı değişiklikler yaptı ve adını “Evrak-ı Nakdiye” olarak değiştirmiş oldu.

Paranın gelişimi

Bu yayın en son değiştirildi 15 Ocak 2020 00:08

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.