Reklam
Gündem

Osmangazi köprüsünde garanti tartışması

Reklam
Reklam

Osmangazi köprüsü Bayram tatilinde ortalama günlük 95 bin araç geçişiyle beraberinde teknik olarak garanti rakamının iki katına ulaşıldı ancak hesap günlük değil yıllık 14.6 milyon geçiş üzerinden yapılacak.

 

 
Osmangazi Köprüsü’nden bayram süresince günlük ortalama olarak ise 95 bin araç geçerken, devlet tarafından köprü için verilen araç garantisi de tartışma konusu oldu. Devletin verdiği araç garantisinin 135 bin olduğu ve köprü bedavayken dahi geçen araç sayısının bunun altında kaldığı ve devletin zarara uğradığına ilişkin tartışma yaşanırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, köprü için verilen garantinin günlük olarak hesaplandığında ortalama 40 bin araca denk geldiğini belirtti. Yani bir anlamda bayramda geçiş günlük garanti rakamının iki katını aştı. Ancak geçiş garantisi günlük olarak değil yıllık olarak hesaplanacak. Yani 1 yılda araç geçiş sayısı 14.6 milyonun altında kalırsa Hazine aradaki farkı Nurol- Özaltın-Makyol-AstaldiYüksel-Göçay Grubu’nun sahibi olduğu Otoyol AŞ’ye ödeyecek. Yetkililer, 4 ayrı kesimden oluşan İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nde, diğer kesimlerdeki garantilerin de 17 bin ile 35 bin araç arasında değiştiğine dikkat çekerek, “Köprü için verilen garanti günlük ortalama 40 bin araca denk geliyor” dedi. Ancak yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılan Osmangazi Köprüsü’nde araç garantisi yıllık olarak hesaplanacak. Devlet günlük 40 bin araç taahhüt etmesine karşın, 356 günün sonunda, yıl boyunca geçen araç trafiğine bakılacak. Devletin yıllık araç garantisi 14 milyon 600 bin. Bir yılda geçen araç sayısı 14 milyonda kalırsa, devlet 600 bin aracın geçiş ücreti olan 16.6 milyon doları firmaya ödeyecek ya da mahsuplaşacak. Garantinin üzerinde geçen aracın geçiş ücreti de işletmenin kasasında kalacak. Mahsuplaşma işlemi yıl sonunda yapılacak.

 
İDO’NUN 8 GÜNLÜK KAYBI 9 MİLYONU BULDU
Osmangazi Köprüsü’nün bayramda ücretsiz geçişle açılması İstanbul Deniz Otobüsleri’nde (İDO) müşteri sıkıntısı yaşatmış oldu. Bayram döneminde günlük 20 bin aracın kullandığı Eskihisar Topçular hattında, araç sayısı neredeyse sıfırlanmış durumda. İDO’nun 8 günlük kaybı, 9 milyon lirayı buldu. İDO yetkilileri, köprü ile rekabete girmek için fiyatların düşürülüp düşürülmeyeceğine yönelik soru üzerine ise “Düşürdük sayılır zaten. Herkese yemek vermeye başladık. Bu da fiyatı düşürmek anlamına geliyor. Açık büfeye geçtik. Eşit rekabet şartları oluştuğunda yani köprüden ücret alındığında durum netleşir” diye konuşmada bulundu.

Related Post

 

 

[poll id=”2″]

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.