Reklam
Nedir?

Messier Kataloğu Nedir?

Reklam
Reklam

Messier Kataloğu Nedir?

Messier Kataloğu Nedir? Fransız gökbilimci Charles Messier’nin, 1771 yılında, ”Bulutsu ve Yıldız Kümeleri Kataloğu” adıyla yayımlanan listeye, Messier Kataloğu adı verilmiştir. Bugün hala yoğun olarak kullanılan katalog, değişmeyen ve hareketli gök cisimlerinin, birbirlerinden ayırt edilebilmeleri için tasarlanmıştır ve astronomi için önem arz eden bir çok gök cisminin kaydını tutar. Bu katalogda yer alan bütün cisimler daha önce tanımlanmışsa da, numaralandırılmış bir liste olarak, önemli bir yere sahiptir.

Messier Kimdir?

26 Haziran 1730’da, fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Messier, maddi imkansızlıklardan dolayı okula gidemedi ve evde, ağabeyi tarafından eğitim görmeye başladı. 21 yaşına geldiğinde, Fransız Donanmasında, Astronom olarak görev alan Messier, ilerleyen yaşlarında, donanmada uzman bir astronom olarak görev yapmaya başladı ve 1764 yılında, Royal Society of London’ın prestijli bir üyesi haline geldi. Kariyeri boyunca 40 nebula ve 13 kuyruklu yıldız keşfeden gök bilimci, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Related Post

Kataloğun İçeriği

Büyük bir özenle ve ustalıkla hazırlanan katalog, Messier’nin geniş gözlemlerinin bir sonucu olarak, ölümünün ardından geçen 300 yıl boyunca, bir başvuru kaynağı olarak kullanıldı. Toplam 101 gök cismini içeren kataloğa, nebulalar, açık yıldız kümeleri, küresel yıldız kümeleri ve galaksiler dahil edildi. Kendisi de bir kuyruklu yıldız avcısı olan Fransız bilim insanı, kendi adıyla anılan bu kataloğu, diğer kuyruklu yıldız avcılarının, gözlem ve çalışmalarında işlerini kolaylaştırmak için hazırladı.

Çalışmaları sırasında keşfettiği gök cisimlerini kuyruklu yıldız olarak düşünen ama yanıldığını fark ettikçe hüsrana kapılan bilim insanı, sonunda bu listeyi hazırladı. İlk basımda 45 cisim olarak hazırlanan katalog, sonunda 110 gök cismini tanımlayacak şekilde genişletildi. Tanımlanmış olan gök cisimlerini numaralandıran, kategoriler halinde ayıran, sıralayan ve bugün haritası da çıkmış olan katalog, astronomi çalışmaları için bir başvuru kitabı haline gelmiş, yaygın kullanılan bir kaynak olmuştur.

Bu yayın en son değiştirildi 20 Ocak 2020 10:10

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.