Reklam
Araştırma İnceleme

İşletme Nedir ? Ne işe yarar?

Reklam
Reklam

İşletme Nedir ?

İşletme Nedir ? Ekonominin hızla büyümesine paralel olarak işletme nedir sorusu da bir hayli merak konusu olmuştur. İşletme, kar elde etmek amacıyla herhangi bir hizmetin ya da malın satılması amacıyla kurulmuş sistemli üretim şekline denilmektedir.  İşletmenin farklı türleri de mevcuttur. Bunlardan biri de tek kişi işletmelerdir. Bu tür işletmelerde kurumun tek bir sahibi vardır. Durum böyle olunca herhangi bir risk faktörü de sadece tek bir kişiyi ilgilendirmektedir. Günümüzde en yaygın sistem tek kişi işletmelerdir.Fakat bu tür işletmelerin tek bir sıkıntısı bulunmaktadır. Sermaye sınırlı olduğu için büyümeleri zaman alır ve de herhangi bir malın temini için alacaklıların üzerlerinde sınırsız sorumluluk oluşturmasına neden olurlar. İkinci tür işletmeler ise şirket tarzı işletmelerdir. Bu kurumlarda ortak bir amaç güdülür. Her türlü risk faktörü de aynı şekilde işletmeye ortak olan tüm kişileri ilgilendirmektedir. Bu tür kurumların kurulması için kişiler arasında sözleşme yapılması gerekmektedir.  Sözleşme neticesinde ise ortak bir sermaye söz konusudur. Ancak bu şekilde şirket tarzı işletmeler kurulabilmektedir.

Related Post

İşletme Nedir ve Anlamı?

Aynı şekilde şirket tarzı işletmeler kendi arasında da adi şirketler, ticaret şirketleri, şahıs şirketleri, kollektif şirketler, komandite şirketler, sermaye şirketleri ve anonim şirketler olmak üzere 6’ya ayrılmaktadır.  Bir işletmenin işletme sayılabilmesi için mutlaka sermaye ve girişimcilerin bulunması gerekir. Ek olarak ise emek sarf edilmeli ve sonucunda ise kar elde edilmelidir.  İşletmenin devamlılıklarını sağlamak için kar elde etme koşulu kaçınılmazdır.  Buna ek olarak ise mutlaka kurumların kendi içlerinde de tutarlı olmaya özen göstermeleri gerekir. Üretimin ardından çok kısa bir zaman diliminde kar elde etmek olanaksızdır. Böyle bir beklentiye giren işletmeler ne yazık ki varlıklarını çok fazla sürdüremezler. Çünkü üretim ne kadar hızlıyla üretilen malın kalitesi de o denli ucuz ve de kalitesi düşük olacaktır. Bu nedenle herhangi bir işletme sahibi olmayı düşünmeden önce sermaye edinmek, sonrasında ise ne üzerine işletme kurulacağına karar vermek gerekir. Akabinde ise işletmelerin varlıklarını sürdürmelerini sağlamak için kaliteli mal üretimine özen gösterilmelidir. Bu koşullarda yüksek karlı kurumlar kurmak mümkündür.

Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 09:44

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.