Reklam

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri

Reklam
Reklam

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri

 

Gayrimenkul Nedir?

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri Bir yerden bir yere taşınması mümkün olmayan ekonomik bir değeri ifade eden mallara gayrimenkul denilmektedir. Gayrimenkul mallar kapsamına daha genel bir ifade ile emlak olarak da adlandırdığımız ev, arsa, arazi, dükkan örnek olarak gösterilebilir. Bir istisna olarak gemiler taşınır (menkul) mal olmalarına rağmen yasal çerçevede gayrimenkul kapsamın alınarak bir istisna oluşturmuşlardır. Araziler, madenler ve tapu sicil kaydından bağımsız olarak devamlı kaydedilen haklar, Medine Kanununa göre gayrimenkul olarak sayılmaktadırlar. Gayrimenkulü elde ederek mülkiyetine almış olan kişi o gayrimenkulün hem altına, hem üstüne hem de buradaki kaynağa sahip olmuş demektir.

Bir Emlak Nasıl Vergilendirilir?

Tapu kayıtlarında üzerinize kayıtlı olarak bulunan her türlü ev, arazi, arsa, dükkân gibi gayrimenkul çeşitlerinden biri ya da birkaçı bulunuyorsa emlak adedince devlete vergi ödemek durumundasınız demektir. Taşınmaz malın bulunduğu belediyelerce tahsil edilen bu vergiler senede bir ya da iki defa olmak üzere ödenmesi yapılabilmektedir.

Related Post

Gayrimenkulden Ne Kadar Vergi Alınır?

Bir gayrimenkulden alınacak vergi miktarı binanın alım satım bedeli olarak adlandırılan rayiç bedelidir. Bu oran evler için %0,1, diğer binalar için de %0,2 olarak belirlenmiştir. Taşınmazınız büyükşehir belediye sınırları içerisinde ise vergi oranı 0 zamlı olarak uygulanır. Bunlara ek olarak taşınmazdan elde edilen kira da mal sahibinin ödemesi gereken vergilerdendir. Belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerince çevre temizlik vergisi adı altında aldıkları bir verginin olduğu da bilinmelidir.

 

Konutlarda bu vergi su faturalarına eklenerek tahsil edilirken, iş yeri ve dükkan sahipleri bizzat belediyelere ödemeleri yapmak zorundadırlar. Gayrimenkulünüz yaşadığınız yerden uzakta ise ödemeleri belediyelerin PTT ya da banka hesap numaralarına havale şeklinde de yapabilirsiniz. Ödemeler yapılmadığında üzerine aylık %1,40 oranında gecikme zammı ekleneceğini ve cezai işlem uygulanacağını da unutmamak gerekir.

 

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.