Reklam
Ekonomi Haberleri

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı?

Reklam
Reklam

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı? Konut alımı ve satımı gerçekleştirmek isteyenlerin merak ettiği işlemlerden biriside bu alım satımda vergi ödeyip ödemeyecekleridir. Gayrimenkul değer artışı kazancından sağlanan gelir vergisi oranı, evin alımının üzerinden 5 yıl geçmeden yapılan satışı halinde istisna tutarı ve enflasyon oranları üzerinden kar elde edilmesi durumu ile satıcıya yansıyan bir tür kazanç vergisidir. Gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi, gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak görüp bu şekilde kullananlara, yatırımlarından dolayı satışı yapılan evlerde fazlasıyla rant elde edenlere uygulanması amaçlanmış bir kazanç vergisi türüdür. Örnek verilecek olursa; evini 150 bin liraya alan bir kişi birkaç yıl sonra bu evi 320 bin liraya satışını gerçekleştirebiliyorsa, enflasyon sayesinde bir kazanç ile satış gerçekleştirdiği için değer artışı nedeniyle bir rant elde etmiş olmaktadır.

İleride Vergi Sürprizi İle Karşılaşmamak İçin

Emlak Satışından Vergi Alınır Mı? Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre konut alımı ve satımı yapıldıktan sonra yaşanabilecek vergi sürprizleri ile karşılaşmamak için dikkatli olmak gerekiyor. Gayrimenkul ve emlak sektöründe alım ya da satım işlemleri sık bir şekilde karşılaşılabilen bir durumdur. Değişik nedenler ile ya da kişinin ihtiyacına yönelik ev, arsa, işyeri ve benzer gayrimenkul satışları gerçekleştirilmektedir. Özellikle sıkışık bir piyasada nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilmektedir. Tapu siciline tescille kazandırılan mülkiyet, gayrimenkullerde tesciller için tapu harcı alınarak yapılıyor. Gayrimenkul satışı tapuya tescili esnasında satış bedeli üzerinden, toplam olarak binde 40 harç alınmaktadır. Kanunlarımıza göre bu tür satışlarda harcın yarısını (yani binde 20’lik bir kısım) alıcının, diğer yarısını ise satıcının karşılaması gerekmektedir.

Related Post

 Düşük Beyan Sorun Çıkarabilir Tapularda gösterilen düşük bedel sorunu ile karşılaşmamak için önlemlerinizi önceden almanız gerekmektedir. Tapuda düşük bir bedel gösterilerek satışı gerçekleştirilen gayrimenkul, değişik nedenler ile satılırsa, tapu harcından kurtulmak amacı ile yapılan düşük beyan sizler için sorun olabilir. Şu şekilde gerçekleşen aşamalar sırası ile alıcı satışın gerçek bedel ile yapılmasında ısrar eder, satıcı müşteriyi kaçırmak istemediğinden kabul ediyor. Bu aşamadan sonra satıcı gayrimenkulü alırken tapu müdürlüğüne yaptığı düşük beyan sorun açabiliyor. Kanunlarımıza göre gayrimenkulün alındığı tarihten sonra 5 yıl içerisinde tekrar başka bir kişiye satışı gerçekleştirildiğinde değer artış kazancı olarak kabul edilmektedir. Değer artışı kazancı hesaplanırken, satışın gerçekleştirildiği ay hariç, Üfe endeksine göre arttırılıyor.

Bu yayın en son değiştirildi 21 Şubat 2020 15:16

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.