Reklam
Hisse Borsa

Borsa Dışı Piyasa

Reklam
Reklam

Borsa Dışı Piyasa

Borsa Dışı Piyasa Borsa, resmi borsalar veya tezgah üstü piyasalar yoluyla hisse senetlerinin (halka açık şirketlerin hisseleri), tahvillerin ve diğer menkul kıymetlerin ihraç ve ticaretinin yapıldığı piyasalar ve borsaların toplanması anlamına gelir. Borsa dışı piyasa hariçinde , hisse senedi piyasası olarak da bilinen borsa, serbest piyasa ekonomisinin en önemli bileşenlerinden biridir, zira yatırımcılara bir dilim hissesi vermesi karşılığında şirketlere sermayeye erişim olanağı sağlar.

Borsa nasıl çalışır?

Borsa iki ana bölüme ayrılabilir: birincil piyasa ve ikincil piyasa. Birincil piyasa, yeni konuların ilk halka arzlarla (İPO) satıldığı yerdir. Kurumsal yatırımcılar genellikle bu hisselerin çoğunu yatırım bankalarından satın alırlar; Şirketin “halka açılma” değeri ve ihraç edilen hisse miktarı, halka arzın açılış fiyatını belirler. Sonraki tüm işlemler, katılımcıların hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıları kapsadığı ikincil piyasada devam etmektedir. (Bir şirket büyümesi için halka arzından yükselen parayı kullanır, ancak hisse senedi alım satımı başladığında hisselerinin alım satımından fon almaz).
Büyük şirketlerin hisse senetleri genellikle borsalar, alıcılar ve satıcıları stokların listelendiği ve işlem gördüğü organize bir şekilde bir araya getiren kuruluşlar aracılığıyla işlem görmektedir (bugün, borsa işlemlerinin çoğu elektronik ortamda gerçekleştirilmekte ve stoklar bile hemen hemen her zaman elektronik ortamda tutulmaktadır. form, fiziksel sertifika olarak değil). Bu tür alışverişler, Londra ve Tokyo da dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki büyük şehirlerde var.

Related Post

Kimler Borsa Kullanır?

Borsalar, tüccarlar, hisse senedi analistleri, portföy yöneticileri ve yatırım bankacıları dahil olmak üzere borsa ile ilgili birçok farklı oyuncu vardır. Her birinin kendine özgü bir rolü vardır, ancak rollerin birçoğu iç içe geçmekte ve pazarın etkin bir şekilde çalışması için birbirlerine bağlıdır.

Borsa dışı piyasa olarak Forex borsaları diye düşünebilirsiniz. Borsalar ile paralel olarak çalışır fakat borsaya bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmezler. Pazar saat 00:00 da işlemler başlar Cuma 00:00 da işlemler sonlandırılmaktadır. Yine borsa gibi borsa dışı piyasada aracı firmalar bulunmaktadır. Bu aracı firmalar tarafından alım satım işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 16:05

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

5 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

5 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

7 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

7 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

7 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.