Reklam
Hisse Borsa

Bilanço Analizinde Kullanılacak Finansal Yapı Oranları

Reklam
Reklam

Yatırım yaparken her zaman bilinçli hareket etmek kaybetmemenin ilk kuralı olarak karşımıza çıkıyor. Bilinçli yatırımlar yapabilmek için ise bazı konularda bilgi sahibi olmak şart. Bunlardan ilki elbette temel analiz olarak da nitelendirebileceğimiz şirketin içerisinde bulunduğu sektör, şirketin iştirakleri, şirketin yaptığı yatırımlar gibi çok çeşitli bilgileri süzgeçten geçirmek olacaktır. Daha sonra şirkete hisse senedi alarak yatırım yapmak isteniyorsa hisse senedinin teknik analizi yapılarak destek ve direnç noktaları hakkında bilgiler edinilebilecektir.

Temel analiz ve teknik analizinin önemin muhakkak ancak bilinçli yatırım yapmanın altın kurallarından bir diğeri ise bilanço analizidir. Bu yazımızda şirketlerin bilanço analizlerinde kullanabileceğiniz şirketlerin finansal yapısı hakkında bilgi verecek oranların nasıl hesaplandığına ve bu oranların bizlere şirket hakkında neler gösterebileceğine kısaca değineceğiz.

Finansal Kaldıraç Oranı

Finansal kaldıraç oranı, şirketlerin varlıklarının ne kadarlık kısmınının yabancı kaynaklar ile finanse edildiğini gösteren oranın adıdır. Şirketten şirkete ve sektörden sektöre değişmekle beraber analistlere göre bu oranının genellikle %50 düzeyinde olması olumlu kabul edilir. Elbette ortaya çıkan oranın sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için şirketin içerisinde bulunduğu sektör ortalamalarına göre kıyaslama yapılması gerekir.

Finansal kaldıraç oranı, bilançoda yer alan toplam yabancı kaynakların (kısa vadeli yabancı yükümlülükler + uzun vadeli yabancı yükümlülükler) bilanço toplamına (aktif ya da pasif) bölünmesi sonucu ortaya çıkan orandır.

Finansal Kaldıraç Oranı= Toplam Yabancı Kaynaklar / Aktif ya da Pasif Toplamı

Finansman Oranı

Finansman oranı, şirketlerin öz kaynaklarının toplam yabancı kaynaklarının ne kadarlık kısmını karşıladığını gösteren orandır. Şirket öz sermayelerinin yüksek olması genellikle olumlu olarak kabul edilir. Analistlere göre finansman oranının %50 düzeyde olması olumlu kabul edilir. Ancak sağlıklı değerlendirmeler için muhakkak sektör ortalamalarına göre kıyaslama yapmak gerekir.

Related Post

Finansman oranı, şirket öz kaynaklarının toplam yabancı kaynaklara (uzun vadeli yabancı kaynaklar + kısa vadeli yabancı kaynaklar) bölünmesi ile bulunur.

Finansman Oranı = Toplam Özkaynaklar / Toplam Yabancı Kaynaklar

Otofinansman Oranı

Şirketin finansal yapısını gösterecek bir başka oran ise oto finansman oranıdır. Oto finansman oranı, şirketlerin kendi kendilerini ne derece finanse edebildiğini göstermesi açısından önemlidir.

Oto finansman oranı, bilançoda bulunan kar yedeklerinden geçmiş yıl zararlarını çıkarttıktan sonra ortaya çıkan tutarın şirketin ödenmiş sermayeye bölünmesi suretiyle bulunur.

Otofinansman Oranı= (Kar Yedekleri – Geçmiş Yıl Zararları) / Ödenmiş Sermaye

Bu yayın en son değiştirildi 21 Kasım 2022 14:10

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.