Reklam
Kategoriler Dünyadan

Yunanistan’ın Türkiye’ye zararı

Reklam
Reklam

Birkaç aydır devam eden Yunanistan hükümeti ile bazı Avrupalı kreditörler arasındaki ikili ilişkiler ve müzakereler sonucunda olumlu bir sonucun çıkmayacağı ifade ediliyor.

Ekonomik kriz konusunda adeta dibi yaşayan Yunanistan’da Haziran ayı sonuna kadar Avrupa ve Para Fonu IMF’den hemen ihtiyaç duyduğu finansal desteği alamayıp ve iflas bayrağını çekmesi durumunda, ülke içinde ödemelerini gerçekleştirebilme uğruna Euro’dan ayrılma gerçeği ile karşı karşıya kalabilir.

Uzmanlara göre böyle bir felaket senaryosunun gerçeğe dönüşmesi durumunda ise Türkiye’ye de olumsuz yönde etkilerinin yansıyabileceği ifade ediliyor. Sınır komşusu Yunanistan ile Türkiye arasında ticaret hacminin çok küçük olması ile birlikte 2 ülke 2014 yılında ortalama 5,6 milyar dolarlık bir ticaret hacmi aşamasına geldiği belirtiliyor. Bu ihracat rakamlarına göre Türkiye, Yunanistan devletine yaklaşık 1,4 milyar dolar hacminde ihracat yaptığı belirtilirken, bu belirtilen rakam toplamda gerçekleştirilen ihracatının ise yaklaşık yüzde 0,9 gibi küçük bir bölümüne sahip olduğu belirtiliyor.

Türkiye’ye olan ithalat rakamları, ihracat rakamlarından fazla olması ile dikkat çeken Yunanistan’da Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilen ihracat rakamlarında Yunanistan’ın almış olduğu oran ise yaklaşık yüzde 2 düzeyindeydi. Geçtiğimiz yıl olan 2014 tarihinde Yunanistan’dan yaklaşık 4,2 milyar dolar seviyesinde bir ithalat yapıldığı ve bu rakam ise toplamda gerçekleştirilen ithalatın yaklaşık yüzde 1,7 seviyesinde olduğu belirtilirken Yunanistan’dan ithal edilen mal ve hizmet ürünlerinin Avrupa Birliği ithalat dilimindeki oran ise yaklaşık yüzde 4,7 seviyesinde olduğu belirtiliyor.

Related Post

 İTHALATTA DÜŞÜŞ

Ülkemizin Yunanistan’a yapmış olduğu aylık ithalat rakamları senelerdir yaklaşık 100 milyon dolar seviyesinde küçük bir havuz diliminde bulunurken, Yunanistan’dan ülkemize gerçekleştirilen ithalat geçen yıl olan 2014’ün ilk aylarında ayda 500 milyon dolara ulaştığı, fakat sonra sert bir inişe geçtiği belirtildi. Uzmanlara göre bu aşamada Yunanistan’daki bazı tatil yerlerinde Euro’nun oluşturduğu fiyat dezavantajı sebebiyle Türkiye’de bulunan düşük rakamlarla başa çıkamıyor.

Ayrıca ünlü Grexit senaryosunun oluşması durumunda ise Yunan turizminin güçlenebileceği ve Türkiye’nin turizm sektörümüzü Yunanistan’a belirli oranda pazar payı kaptırabileceği de iddia ediliyor. 2000’li yılların başlarından itibaren bölgede finans alanında söz sahibi olma stratejisiyle yola çıkan Yunanistan; Sırbistan, Romanya, Makedonya, ve Moldova gibi önemli ülkelerdeki bankacılık faaliyetlerini hızla çoğaltmıştı.

Ayrıca Finansbank ile ilgili olarak Merkez Bankası’nın alacağı kritik tedbirler ve Finansbank’ın öz sermayesi nedeniyle bir problem yaşanmayacağı iddia ediliyor.

Bu yayın en son değiştirildi 19 Haziran 2015 16:55

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

4 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

4 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

6 ay Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

6 ay Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

6 ay Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

6 ay Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.