• YARIM ALTIN
    8.141,00
    % 0,00
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5259
    % 0,11
  • € EURO
    35,0474
    % -0,01
  • £ POUND
    40,8413
    % -0,14
  • ¥ YUAN
    4,4941
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3526
    % 0,07
  • BITCOIN/TL
    2101068,472
    % 0,75
  • BIST 100
    9.716,77
    % -0,05

Bileşik Faiz Nedir?

Bileşik Faiz Nedir?

Bileşik Faiz Nedir? Ne İşe Yarar?

Bileşik Faiz Nedir? Finans sektörü için çok önemli olan kavramlardan biri de birleşik faizdir. Peki birleşik faiz nedir ve birleşik faiz hesaplamaları nasıl yapılır ?

Birleşik faiz; en basit tanımı ile bankaya yatırılan bir miktar paranın faizine, ekstra olarak faiz işlemesidir denilebilir. Yani herhangi bir yatırımcının bankada bulunan ana parasına gelen faiz tutarının, ana paraya eklenmesinin ardından elde edilen yeni toplam tutar üzerinden faizlerin yeniden hesaplanarak toplam miktara eklenmesidir. Ülkemiz hukuk sistemine baktığımızda bazı kısıtlamalar haricinde birleşik faiz uygulaması ne yazık ki yasaklanmıştır.  Bu kanun getirilen istisnaya göre bazı özel şartlarda birleşik faiz uygulaması yapılabilmektedir.

Birleşik faiz uygulamasında gerekli olan şartlar;

  • 3 aylık bir dönem uygulaması
  • Ticari iş niteliği taşıyan sözleşmeler

Bu şartları taşıyan kişi ya da kurumların bankada bulunan ana paralarına birleşik faiz uygulanabilecektir.

Birleşik Faiz Nasıl Hesaplanır?

Birleşik faiz aslında çok faydalı bir uygulamadır. Ancak ülkemizde bu faiz sistemi ne yazık ki kısıtlamalarla kullanılabilmektedir. Birleşik faiz nasıl hesaplanır? Bu tür faizleri hesaplarken yine bazı konular hakkında kesin bilgilere sahip olmak gerekir.

Gerekli olan bilgiler bankaya yatırılacak olan ana paranın miktarı, bankaların uyguladığı dönem faizlerinin oranı ve faizin tekrarlama döneminin bilinmesi gerekir. Bu terimlerde yine bazı harflerle ifade edilmektedir. Birleşik faiz hesaplamalarında p harfi ana para demektir. P harfi görülen yerlere kişinin bankaya yatırmış olduğu paranın toplam miktar yazılır. İ harfi ise dönem faizi demektir. İ harfinin görüldüğü yerlere ise bankanın dönemsel olarak ana paraya ne kadar faiz uyguladığı yazılmalıdır. N harfi ise faizin tekrarlama dönemidir. Bu kısma da bankanın ilk dönem verdiği paranın hesaba eklenmesinin ardından, ikinci dönem tekrarlama miktarı yazılır. Birleşik faiz hesaplamaları hem aylık, hem yıllık olarak yapılabilir. Hesaplama yapılırken bu hususlara özenle dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış bir hesaplama söz konusu olabilecektir. Para basit faiz oranından birleşik faiz oranına döndürülecekse basit faiz oranı ve dönem sayılı bölünür, 1 ile toplanır. Daha sonra ise dönem sayısı ise çarpılır ve 1 çıkarılır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.