• YARIM ALTIN
    7.959,00
    % 0,33
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3691
    % 0,15
  • € EURO
    35,0304
    % -0,18
  • £ POUND
    40,9609
    % 0,15
  • ¥ YUAN
    4,4835
    % 0,15
  • РУБ RUBLE
    0,3507
    % 0,38
  • BITCOIN/TL
    2270483,247
    % -0,92
  • BIST 100
    9.090,72
    % 0,12

Koronavirüs Sonrasında Gıda Sektörünün Durumu

Koronavirüs Sonrasında Gıda Sektörünün Durumu

Tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 adıyla bilinen yeni Korona virüsü, dünyada işlemekte olan her sektörü az veya çok etkilemiştir. Sağlık, ekonomi, üretim ve gıda sektörü başta olmak üzere hemen her sektörde bahsedilen sektörlerle de olan bağlantısı nedeniyle bir dalgalanma yaşanmıştır. İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu beslenme ve gelişim ihtiyacının karşılanması dolayısıyla gıda sektörü, bu süreçte en çok dikkat edilmesi ve takip edilmesi gereken sektörlerdendir. Gıda sektörünün yeni Korona virüs salgını sırasındaki ve salgının kontrol altına alınabilir düzeye gelişinden sonraki durumu birbiriyle karşılaştırılması ve gerekli önlemlerin alınması açısından önemli bir konudur.

Gıda Sektörü Nedir? Gıda Sektörü Neden Önemlidir?

Gıda sektörü, doğrudan üreticilerinden sağlanan süt, yumurta, buğday, sebze ve meyve gibi gıdaların, fabrikalarda işlenerek farklı yiyecek maddelerine dönüştürülmesinden tüketicilerin sofrasına gelmesine kadarki süreçte görev alan kişi ve kurumların içinde bulunduğu sektörü ifade etmektedir. Tarlada sebze, meyve yetiştiren çiftçiden, markette ilgili sebze meyveyi satan kişiye kadar herkes gıda sektörünün paydaşı haline gelir. Buğdayın fabrikadan alınıp, un yapılarak ilgili undan da farklı gıda maddelerinin yapılıp satışa sunulması da gıda sektörünün ana işlevlerindendir. Dolayısıyla toplumun her kesimine hizmet eden gıda sektörünün, aynı zamanda iş adamından çiftçisine, esnafından market zincirlerine kadar büyük bir çalışan kitlesi de bulunmaktadır. Gıda sektöründeki herhangi bir dalgalanmanın, gıda sektöründen ekmeğini kazanan kişilerin yanında tüm toplumun da sağlık ve ekonomik yapısını etkileyeceğinden ötürü; gıda sektörü, ülkeler açısından çok önemli bir konudur.

Korona Virüs Salgını ve Gıda Sektörü

Korona virüs salgını, dünyadaki etkisini ilk olarak sağlık sektöründe göstermekle birlikte, bununla bağlantılı olarak ekonomi ve gıda sektörlerini de ciddi derecede sarsmıştır. Korona virüs salgınının etkisini kırmak, toplumdaki bulaşma hızını düşürmek adına alınan tedbirler gıda sektöründe de birtakım etkiler yaratmıştır. Cafe ve restoran gibi gıda tüketim yerlerinin kapalı olması ve sadece paket satışa izin verilmesi dolayısıyla iş yerlerinin kazanç sağlayamaması, pazar yerlerinde alınan önlemler bu etkilerden bir kaçıdır. Gıda sektörünün üretime dayalı fabrikasyon faaliyetlerinin durmamış olması ise önemli bir kazanımdır.

 Büyükşehirler ile Zonguldak iline ilgili günlerde uygulanmakta olan sokağa çıkma kısıtlamasından, gıda sektörünün ana kaynağı ve dayanağı olan tarım işçileri çiftçilerimizin istisna tutulması da dikkate değer bir konudur.

Gıda Sektörünün Korona Virüsü Sonrası Durumu

 Dünyada her ülkenin mücadele ettiği Korona virüsün birçok ülke tarafından bulaşma hızı kontrol altına alınmaya başlamış ve yeni normal adıyla kontrollü sosyal hayat aşamalarına geçilmiştir. Salgına karşı alınan önlemlerin gevşetildiği, kısıtlamaların kaldırıldığı bir dönem olan kontrollü sosyal hayat, gıda sektörünün paydaşlarından olan iş yerlerinin açılmasını da içermektedir. Salgın süresince tarlasında çalışarak ürün yetiştiren, fabrikasında toplumun ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretime devam eden, marketlerdeki fazlalaşan gıda talebini karşılayan, gıda sektörünün tüm elemanları Korona sonrasında da söz konusu önemli görevlerini ifa etmeye devam edeceklerdir.

Kafe restoran, çiğköfteci gibi gıda sektörünün esnaf işletmelerinin de Korona sonrası Kontrollü Sosyal Hayat gereği, maske ve sosyal mesafe gibi gerekli tüm tedbirler alınarak işlemeye devam etmesi beklenmektedir.

Henüz aşısı ve belirli bir tedavisi bulunmayan Korona virüs salgını ile mücadelenin dünyada ve ülkemizde bitmiş olmamasından dolayı, önümüzdeki günler açısından gıda sektörüne ayrı bir önem verilmesi gereklidir. İthalat ve ihracat seçeneklerinin bile belirsiz olduğu bugünlerde, toplumun beslenmesi açısından tarımsal üretime aralıksız devam edilmesi ve gıda sektörünün her ihtimal düşünülerek, oluşan her talebi karşılamaya hazır halde olmasına dikkat etmek gerekir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.