• YARIM ALTIN
    8.506,00
    % -0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5038
    % 0,08
  • € EURO
    34,7826
    % -0,12
  • £ POUND
    40,2943
    % -1,04
  • ¥ YUAN
    4,5009
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3457
    % -0,21
  • BITCOIN/TL
    2103697,239
    % 0,13
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Kişisel Swot Analinizi Nasıl Yapılır?

Kişisel Swot Analinizi Nasıl Yapılır?

Kişisel Swot Analinizi Nasıl Yapılır?

Kişisel Swot Analinizi Nasıl Yapılır? Her insan farklı alanlarda yeteneklere ve becerilere sahiptir. Bir alanda başarısız olmak, her şeyde başarısız olacağınız anlamına gelmiyor. Başarıyı yakalamak için önce kendinizi iyi tanıyor olmalısınız. Kendinizi tanımanız için kişisel swot analizi diye bir yöntem size yardımcı olacaktır.

Güçlü ve Zayıf Yönlerinizin Analiz Yöntemi

Kişisel swot analizi, bireylerin güçlü ve güçsüz yönlerinin belirlenerek, karşılaşacağı fırsat ve tehditleri analiz etmesidir. Bu nitelikler belirlenirse kişinin kendini tanıması kolaylaşır. Birçok firma ve kurum mülakatlarında swot analizi yapmanızı isteyeceklerdir. Swot İngilizce dört kelimenin baş harflerinden oluşur:

S :Strengths (Güçlü yönler), W: Weaknesses (Zayıf yönler), O :Opportunities (Fırsatlar), T: Threats (Tehditler)

Bireysel şekilde güçlü ve zayıf yönlerinizi ortaya çıkarmak, fırsatları ve tehditleri belirlemek kişinin geleceğe daha net bir şekilde bakabilmesini sağlar. Fırsatların ve tehditlerin farkında olan bir kişi buna göre davranacaktır. Swot analizini herkes uygulayabilir. Kurumlar işe alırken çoğunlukla bu yöntemi uygular.

 Analiz Nasıl Yapılır?

Kişisel swot analizi için güçlü ve zayıf yönlerinizi, fırsat ve tehditleri not alarak başlayabilirsiniz

 Güçlü Yönler:

Başkalarında olmayan ne gibi olumlu yönleriniz olduğunu, hangi işi diğerlerine kıyasla daha iyi yaptığınızı belirliyorsunuz. Sadece kendi açınızdan bakarak değil etrafınızdaki insanların sizi nasıl değerlendirdiğini de düşünerek yazmalısınız. Objektif bir yaklaşım daha güvenilir sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

 Zayıf Yönler:

Yine diğerlerine kıyasla iyi olmadığınız yönlerinizi, başkalarına göre kötü olduğunuz işleri belirleyiniz. Olumsuz alışkanlıklarınız var ise onları da not alın. Yaptığınız işle çelişen kişilik özelliklerinizi de belirtin. Güçlü yönlerinizi yazarken objektif olduğunuz kadar zayıf yönlerinizi yazarken de tarafsız olun.

 Fırsatlar:

Rakiplerinize göre avantajlarınızı, çalıştığınız sektörle alakalı boşlukları ve olumsuzlukları kendi lehinize nasıl kullandığınızın analizini yaparsınız. Fırsat yaratabileceğiniz eğitimlere de katılabilirsiniz.

 Tehditler:

Sizi ne gibi tehditlerin beklediğini analiz etme aşamasıdır. Bu analizi yaparken tehditleri daha ayrıntılı göreceğinizden sorunları düzeltme şansına da sahip olursunuz. Kişisel swot analizi, kendinizi tüm yönlerinizle tanıyabileceğiniz bir yöntemdir. Özellikle objektif yapılan bir analiz, fırsat ve tehditleri daha iyi değerlendirmenizi sağlayarak olumlu geri dönüşler almanızı kolaylaştırır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.