• YARIM ALTIN
    8.211,00
    % 0,39
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5302
    % -0,07
  • € EURO
    34,9240
    % 0,07
  • £ POUND
    40,6309
    % 0,15
  • ¥ YUAN
    4,4930
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,3496
    % 0,55
  • BITCOIN/TL
    2171242,694
    % 0,01
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

İş Hayatında Sektörel Gelişim

İş Hayatında Sektörel Gelişim

İş Hayatında Sektörel Gelişim

İş Hayatında Sektörel Gelişim İş hayatında birçok sektör bir arada çalışmak zorundadır. Bu sektörlerden herhangi birinin gelişmesi diğer sektörleri de etkilemektedir. Gelişen teknoloji üretim için sanayilerde birçok yeni çalışma alanları ve pazarlar oluşturabilmektedir.

 Sektörel gelişmenin nedenleri

Herhangi bir pazar alanına çok sayıda talebin olması o sektördeki arzın doğru ve yeterli şekilde sağlanmasıyla gelişmeler mümkün olabilmektedir. Bazı durumda büyük gelişmeler nedeniyle yatırımların artaşı arzı ve talep arasındaki dengeyi bozabileceğinden dikkatli olunması gerekecektedir. Farklı sektörler devlet eli ile geliştirilebileceği gibi yeni teknolojik gelişmeler de bazı sektörlerin gelişmesini sağlayabilir. Örneğin vermek gerekirse bilgisayarın icat edilmesi berberinde elektronik sektörünü doğurmuş bunlar da devre tasarımları ve yazılım gibi alt sektörlerin doğmasına sebebiyet vermiştir.

 Sektörel gelişmenin gerçekleşmesi için gerekenler

Talebin artmasında büyüyen nüfusun önemi olmasına rağmen tek etken değildir. Çünkü her sektörün iş yaptığı belirli bağlayıcı unsurları vardır. Herhangi bir ürünü veya hizmetin sunulacağı kitlenin çok iyi belirlenmiş olması sektördeki gelişmelerin sağlıklı şekilde olmasını sağlar.

Sağlıksız gelişmede ise çok fazla arzın olması en büyük etkendir. Belirli talebin azalması veya bitmesi de sektörü olumsuz etkileyebilmektedir. Pazarın iyi belirlenmesine bağlı olarak gelişen sektörler yine bu belirlenmelerin düzenli şekilde yapılması sayesinde ayakta kalabilir. Çünkü gelişim için gerekli olan şey pazarın doğru seçilmesidir. Üretim şekli ve ekipmanların geliştirilmesi yanında üretim maliyetlerinin düşmesi de sektörel gelişmeleri sağlayabilir.

Her sektörün kendine göre gelişme şekli olsa da birçok aşaması benzerlik göstermektedir. Bu aşamaların hepsi de ekonomik modelin iyileştirilmesiyle mümkündür. Her sektörü oluşturan çalışma şekilleri ve kurduğu düzenle gelişmenin sağlanması zorunlu ihtiyaçtır. Yerinde sayan ve gelişmelere kapalı olan her sektör gittikçe yok olmaya yüz tutar. Dolayısıyla sektörel gelişim için her türlü değişimin takipçisi olmak gerekir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.