Etkili Ders Çalışma Yöntemleri
Herhangi bir konuyu etkili ve verimli bir şekilde öğrenebilmek, sınavlarda başarıyı artıran etmenlerin başında gelir. Etkili öğrenmeyi sağlamak için ise çeşitli noktalara dikkat etmek gerekir.
Planlı Olmak
Sorumlu olduğunuz dersleri haftanın günlerine dağıtarak bir program dahilinde çalışın. Böylece neyi ne zaman çalışacağınız konusunda düzensizlik ortadan kalkmış olacaktır. Tabi bunu yaparken kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Yapılan araştırmalar sınavlarda derece yapan öğrencilerin çok sık ders çalışmaktan ziyade belirli aralıklarla ve düzenli olarak çalıştıklarını ortaya koymuştur.
Çalışma Yöntemi Belirlemek
Kendinize bir çalışma yöntemi belirleyin. Eğer kısa vadede başarı sağlamak istiyorsanız toplu; uzun vadede başarı sağlamak ve kalıcı öğrenme gerçekleştirmek istiyorsanız aralıklı çalışmalısınız.
Doğru Kaynak Belirlemek
Seçeceğiniz kitap, doküman vb. ihtiyaçlarınıza cevap verecek nitelikte olmalıdır. Karmaşık bilgilerle dolu, eksik ve yanlış anlatım barındıran kaynaklar hem öğrenmenizi negatif etkileyecek hem de sizin üzerinizde "başaramıyorum" algısı oluşturacaktır.
Yeterli Soru Çözmek
Konuyu yeteri kadar kavradığınızı düşünüyorsanız, o konuyla ilgili belirli miktarda soru çözmelisiniz. Ne kadar çok soru çözerseniz öğrendikleriniz o oranda pekişecek aynı zamanda hatalarınızı görme fırsatı yaratacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta soruların niteliğinin iyi olması. Çünkü aşırı zor sorular sizi yıldırabilir ve "öğrenemiyorum" algısı oluşturabilir. Çok kolay düzeyde sorular ise öğrenip öğrenemediğiniz konusunda size yeterli dönüt veremeyebilir. Bu yüzden orta düzey güçlükte soruların yer aldığı kaynakları tercih etmelisiniz.
Not Almak
Üzerinde durduğunuz konuyu yeteri kadar kavrayabilmeniz için sık tekrarda bulunun. Tekrar, bilgilerin zihninizde pekişmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca düzenli bir şekilde not alma, hususi noktaların altını çizme veya boyama gibi teknikler de algısal ayırt edebilirlik düzeyinizi artırır.
Çevre Koşullarına Dikkat Etmek
Bulunduğunuz fizikî ortam da uygun hale getirilmelidir. Öğrenmenin gerçekleşmesi için sessiz bir ortamda bulunmanız gerekir. Bir de yatarak, uzanarak ders çalışmak yerine masa başında dik bir şekilde oturarak konuya odaklanmalısınız. Masanızın üzerinde kitaplarınız ve gerekli araç-gereçleriniz dışında bir malzeme olmamalı, dağınık bir ortam oluşmamalıdır.
Son olarak uyku ve yemek düzenine dikkat edilmelidir. Aşırı uykusuzken tekrar yapılmamalı, gece çalışıyorsanız çalışmanız bittikten sonra zihninize başka uyarıcılar girmemesi için televizyon izlememeli, bilgisayardan uzak durmalısınız. Karnınız çok aç iken veya çok tok iken çalışmamalısınız.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)