• YARIM ALTIN
    8.142,00
    % 0,18
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5759
    % 0,07
  • € EURO
    35,0035
    % 0,37
  • £ POUND
    40,7347
    % 0,33
  • ¥ YUAN
    4,4967
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3529
    % 0,37
  • BITCOIN/TL
    2092425,276
    % -3,74
  • BIST 100
    9.722,09
    % 0,80

E-Ticaret Modelleri Nelerdir?

E-Ticaret Modelleri Nelerdir?

E-Ticaret Modelleri Nelerdir?

E-Ticaret Modelleri Nelerdir? Son senelerde herkesin bilgisayar ve internet erişimine kavuşmasıyla birlikte elbette e-ticaretin de gelişiminin inanılmaz bir hızla devam ettiği ortada. Tüketicilerin fiziksel mağazaları terk ederek online mağazalardan alışveriş yapma alışkanlıkları kazanmaları, bunun yanında işletmelerin kendi aralarındaki ticaretin de internet dünyasına geçiş yapması, bazen devletin de buna eklenmesi, e-ticari çok karlı bir hale getiriyor. Bu yüzden e-ticaret işine girmek isteyenler, onun ne olduğunu araştırıyor, e-ticaret modelleri nelerdir sorularını kendilerine soruyorlar. Biz de bu konuda kısa bir cevap vermeye çalıştık.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, temel olarak internet ortamı üzerinden gerçekleştirilen tüm ticari ilişkiler olarak adlandırılıyor ve dolayısıyla sınırlar, diller ve fiziksel temasların önemi olabildiğince azalıyor. E-ticaret yaparken illa ki bir mal satmak zorunda da değilsiniz. Hizmet sektörünün de pek çok konuda e-ticaret üzerinden yürümesi sayesinde hiç bir stok, kargo, satış sorunuyla uğraşmadan ticaretinizi yürütebilirsiniz.

Tüketicilere veya şirketler ile devlete yapılan toptan veya perakende satışlar, tercüme, içerik üretimi, reklam kampanyaları gibi hizmetlerin hepsi e-ticaret içerisinde yer alıyor. Fakat tabii ki e-ticaretten elde edilen gelirin de maliye tarafından sıkı gözetim altında olduğunu unutmamalısınız.

E-Ticaret Modelleri Nelerdir?

B2B – İşletmeden İşletmeye

İşletmelerin kendi aralarındaki bilhassa toptan ticareti artık internet üzerinden gerçekleştirdiklerini dikkate alırsak, e-ticaretin mal ve hizmet dağıtımında ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Fuar masrafları, seyahat harcamaları gibi pek çok konudan tasarruf sağladığı için B2B ticaret son dönemlerde giderek popüler hale geliyor.

B2C – İşletmeden Tüketiciye

Online mağazalardan alışveriş yapmayı seviyorsanız, aslında siz de e-ticarette B2C konseptinin bir parçası olmuşsunuz demektir. Bu konsept sayesinde hem mal ve hizmeti alan kişi olabilir, hem de onu satan ve tüketicilere ulaştıran kişi olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir bilgisayar, akıllı cihaz ve internet sahibi olmak.

B2G – İşletmeden Devlete

Devlet de kendini modern zamanlara uydurmayı başarıyor ve pek çok şirketten ürün ve hizmetlerini internet üzerinden ayarlayarak temin ediyor. Böylelikle uzun süren görüşmeler gibi sıkıntıların üstesinden gelinerek en kısa zamanda tamamlanması gereken işler görülüyor. Özellikle gümrük işlemleri, kamu ihaleleri gibi işler bunun kapsamında denilebilir.

C2G – Tüketiciden Devlete

Trafik cezalarınızı, vergilerinizi internetten ödüyor, e-devlet sistemini kullanarak pek çok işinizi görüyorsanız, siz de C2G’nin bir parçasısınız. Son senelerde e-ticaretin tüketici ve devlet ayağı, vatandaşların işini onlarca konuda oldukça kolaylaştırdı.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.