• YARIM ALTIN
    8.532,00
    % -0,93
  • AMERIKAN DOLARI
    32,6025
    % 0,38
  • € EURO
    34,8291
    % 0,26
  • £ POUND
    40,6834
    % 0,20
  • ¥ YUAN
    4,5030
    % 0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3479
    % 0,44
  • BITCOIN/TL
    2099682,200
    % 5,68
  • BIST 100
    9.446,50
    % -0,82

Borsa Neden Düşüyor? Düşüş Devam Eder Mi?

Borsa Neden Düşüyor? Düşüş Devam Eder Mi?

Cuma akşamı sürpriz bir karar ile Merkez Bankası başkanı değişikliği sonrası dün ve bugün piyasalar adeta alt üst oldu. Döviz kurları yüzde 10’u bulan artışlar yaşarken Borsa İstanbul’da son zamanlarda hiç görülmeyen büyük bir düşüşe sahne oldu. Peki bu düşüşün sebebi yalnızca Merkez Bankası değişikliği mi? Yatırım kuruluşları düşüşü ve bundan sonrasını nasıl değerlendiriyor? Ahlatçı Yatırım günlük bülteninde bunlara değindi.

Ahlatçı Yatırım 23.03.2021 BIST Bülteni

Dün yurt içi piyasalarda TL varlıklar açısından oynaklığı çok yüksek bir gün geçirildi. Borsa İstanbul’da endeksler taban seviyeleri görürken Dolar TL’de de 8.00 seviyesi üzeri hareketlerin oluştuğu gözlendi. 10 yıllık tahvil satışları ile tahvil faizleri öğleden sonra yaşanan yükselişle kapanış %18.89’da gerçekleşti. 5 yıllık CDS 439 seviyesini görürken Gram Altın’ın da 475 TL’yi gördükten sonra günü 436 TL seviyesinde yaptığı gözlendi. DolarTL’deki 1 aylık zımni oynaklığın %42 ile 2018 Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktığı gözlendi. Yeni TCMB başkanı Kavcıoğlu enflasyonla mücadelede mevcut para politikasının sürdürüleceğine dair mesaj vermesi ve Lütfi Elvan’ın sermaye kontrollerinin olmayacağı konusundaki açıklamalarına rağmen genele yayılan satışların çok sert olduğu gözlendi. Bu hafta AKP kongresi ve olası kabine değişikliği piyasaların takibinde olmaya devam edecek. Yeni günde de TL varlıklarda oynaklığın yüksek olmaya devam etmesi muhtemel görünüyor.
Dünkü gelişmelerden sonra bazı yabancı kurumlardan gelen yorumlar da takip edildi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin ardından, “Türkiye’de sermaye kontrollerinin riski arttı ancak temel senaryomuz bu değil” açıklamasını yaptı. Bank of America Securities ise TCMB’deki değişikliğin Türk Lirası’nda yabancı pozisyonlanmasının 2017’de görülen son 10 yılın zirvesinde olduğu bir dönemde gerçekleştiğine vurgu yaptı. Kurum tarafından dün yayımlanan raporda, TCMB’de gerçekleştirilen başkan değişikliğinin ABD tahvil getirilerinde yükselişin yaşandığı, başta Rusya ve Brezilya olmak üzere yatırımcıların gelişen ekonomilerden gelen haberler nedeniyle tedirgin olduğu bir dönemde gerçekleştiğine işaret edildi. Moody’s ise TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevinden alınmasıyla birlikte özellikle 11,2 milyar dolarlık net portföy akımı başta olmak üzere sermaye akımlarının kısa vadede tersine dönebileceği vurgulandı.
Wall Street dün, yükselen tahvil getirileriyle tetiklenen son satışlardan kaynaklanan satışların ardından tahvil getirilerindeki geri çekilmeyle toparlandı. Büyüme hisse senetleri %1.43’ten fazla yükselirken, değer hisseleri bu yılki yatırım portföylerindeki büyük rotasyonun tersine dönmesiyle % 0.07 düştü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq, S&P 500 ve Dow’u geride bıraktı. S&P 500 ve Dow Jones’un her ikisi de geçen hafta, teşvik ve aşı uygulamalarının 1983’ten bu yana en güçlü ABD ekonomik büyümesine yol açacağına dair beklentilerdeki güçlenmeyle tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
Avrupa hisse senetleri ise otomobil üreticilerinin yükselişe devam etmelerinin ardından dün kapanışta kazançlarını artırırken, bankalar Türk Lirası’ndaki düşüşün ardından geri çekildi ve kıtadaki artan koronavirüs vakaları nedeniyle daha fazla kısıtlama endişesi devam etti.
Asya hisse senetleri bugün önceki yükselişlerini tersine çevirdi ve yatırımcıların bazı hisselerde yakın zamanda gerçekleşen yükselişlerden kar realizasyonuna gitmesiyle Çin piyasaları baskı altına kaldı, ancak düşen enflasyon korkuları bölgedeki daha geniş duyarlılığı desteklemeye yardımcı oldu. Yatırımcılar, günün ilerleyen saatlerinde ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen tarafından yakından izlenecek olan konuşmalarına odaklanacaklar.

BIST100

Endeks önceki işlem gününü %9.79 düşüşle 1.379,25 seviyesinde tamamladı. Toplam işlem hacmi 16.7 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %9.89, sanayi endeksi %9.66 düşüş yaşadı. Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul tarihinde ender görülebilecek hareketlerin yaşandığına şahit olduk. Açılışla birlikte endeks iki kez devre kesiciye girerken akabinde kısa bir süre toparlanma çabası gösterse de bu çok cılız kaldı ve neredeyse tüm hisseler günü taban seviyelerde tamamladı. TCMB başkan değişikliği sonrası oluşan belirsizliğe karşı sabah saatlerinde Lütfi Elvan’ın açıklamaları da hisselerde toparlanma yaşanmasına yetmedi. Bugüne önceki günden kalan belirsizliklerle başlayacağız. Yeniden bir satış dalgası gelme ihtimali olsa da devamında bir toparlanma beklentimizi koruyoruz. Bu nedenle yine sakin kalmakta fayda olacaktır.
Destekler: 1.340 / 1.299 / 1.262
Dirençler: 1.410 / 1.435 / 1.450


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
 
 Yasal Uyarı
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.