• YARIM ALTIN
    7.991,00
    % 0,67
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3813
    % 0,18
  • € EURO
    35,0954
    % -0,04
  • £ POUND
    41,0744
    % 0,40
  • ¥ YUAN
    4,4858
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3512
    % 0,52
  • BITCOIN/TL
    2272172,596
    % -0,62
  • BIST 100
    9.089,43
    % 0,10

Leasing Nedir?

Leasing Nedir?

Leasing Nedir ?

Leasing Nedir? Şirketlerin büyüme politikalarını yürütürken en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de etkin bir finansmandır. Tam da bu noktada leasing ihtiyacı ortaya çıkar. Peki leasing nedir ?

Leasing en basit tanımı ile kiralama demektir. İşletmelerin faaliyet gösterecekleri alanda ihtiyaçları olan çeşitli malları, kiralama şeklinde elde etmesi yöntemi leasing olarak adlandırılır. Elbette ki bu sistemin pek çok avantajı da bulunmaktadır. Aslına bakıldığında Leasing bir şirkettir. Bu şirket işletmelerin ihtiyaçları olan çeşitli araç gereçleri ve malları kiralamakla mükelleftir. Bu kiralama sürecindeki tüm işlemler Leasing şirketi tarafından düzenlenerek, işleme konulur. Ülkemizde ise bu sürecin işleyişi farklı şekillerde uygulanmaktadır. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununu gereğince herhangi bir malın ya da araç gerecin kullanım hakkı mülkiyet hakkından kesinlikle ayrı tutulur. Bu da sistemin avantajlarından biri olarak bilinen; malların tahsis edilmesiyle birlikte, yatırımcıların ya peşin ya da kısa vadeli olarak finansman yükünden kurtulmalarının sağlanması durumunu ortaya çıkarır.

Leasing Ne İşe Yarar?

Leasing, finansal kiralama kanununa uygun bir şekilde yapılmalıdır. Finansal kiralama yapılırken talep edilen malın mülkiyet hakları Leasing şirketinde kalır. Malların kullanım hakkı ise kiralamak isteyen işletmeye verilir. Ancak kişilerin ya da kurumların bu hakka sahip olması için öncelikle Leasing Şirketi ile bir sözleşme yapması gerekir. Sözleşmede yer alan maddelere dayanarak işletmelerin kiralamış olduğu malların bakımları, sigorta primlerinin ödemesi kiralayan kişiye ya da kuruma aittir. Leasing Şirketlerinin ülkemizde göstermiş olduğu bir diğer uygulama ise Faaliyet  Kiralama sistemidir. Bu sistem yeni düzenlenen yasalarla gözden geçirilmiş ve yeni yaptırımlar getirilmiştir. Bu kanun gereğinde faaliyet kiralamalarında malın mülkiyeti yine Leasing Şirketlerinde olacaktır. Sadece kurum belirli bir vade karşılığında taahhüt verir ve şirket malını ancak bu şekilde kiralar. Kanuna göre kiralanacak mal satış derinden tam olarak yüzde seksen oranından fazla olamaz.  Ülkemizde Leasing uygulamaları ancak bu iki koşula gerçekleşebilir. Maddelere uygun bir şekilde davranıldığında son derece avantajlı bir sistem olduğunu söylemek mümkün olacaktır

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.