• YARIM ALTIN
    8.570,00
    % 0,28
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5951
    % 0,34
  • € EURO
    34,8303
    % 0,21
  • £ POUND
    40,4729
    % -0,35
  • ¥ YUAN
    4,5018
    % 0,15
  • РУБ RUBLE
    0,3499
    % 1,00
  • BITCOIN/TL
    2089536,544
    % 1,13
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Elliot Teorisi 2. Bölüm R.N Elliot

Elliot Teorisi  2. Bölüm R.N Elliot

Elliot Teorisi 2. Bölüm R.N Elliot

Elliot Teorisi 2. Bölüm

Elliot Teorisi  2. Bölüm R.N Elliot. Finansal varlıklarda tek trend hiçbir zaman olmamıştır. Fiyatlar aşağı geliyorsa düşüş, yukarı gidiyorsa yükseliş trendi….! Bu doğru değildir. Fiyatlar tam trendi tamamlamadan, olağan üstü bir şey olduğu için aynı trend içinde geriye gelmeye başlamış olabilir. Yukarıda direncine değdi geri çekilmesini yapıyor olabilir.. Bu düşüş trendinin oluştuğunu göstermez Fiyatların belli zamanlarda yön değiştirmeleri hareket ettiği trendi terk ettiği anlamına gelmez.
Burada mühim olan, trend başlangıç değerlerinin ne olduğu ve nereden başladığıdır. Başlangıç ve tepeler arası katsayılar bilinmeden, hiç kimse ama hiç kimse, trend takip edemez. Bir yatırımcı, bu kadar fiyat oluşumun içinde belirli fiyat hareketinden yola çıkarak, belli dip veya tepe noktalarını baz alıp, trendi belirleyemez, takip edemez. Trend başlangıç noktaları asla ve asla tesadüf veya herhangi bir yerden yani dip veya tepe olarak alınan değer değildir. Uydurma olamaz.
Artı bazı varlıklar düşüş trendinde de yükselebilir. Mesela 17.02.2017 Tarihi itibarı ile BİST 100 Düşüş trendinde yükselmektedir. İlginç ama doğrudur. Sonra GBP/TRY Paritesi de pariteler içinde düşüş trendinde zirve ve dip yapan tek paritedir. Keza Halkbank’ta öyledir. Yatırımcılar trend takip edemedikleri için hangi trendde hareket ettiğini nerede zirve veya dip yapacağı bilemez. Bu mümkün değildir.
Grafiklerde görülen birçok dip ve tepenin olduğu yerde tüm cevaplar insanlara kapalıdır. Var olan bir trendin içindeyken, bu trendin sonlanarak ters yönlü dönüşe geçmesi hakkında tanımlama veya emin olma hususu bugüne kadar aydınlatılamamıştır. Yani trendin nerede sonlanacağı ya da finansal varlığın hangi değerde sonlanıp yukarı veya aşağı gideceği yüz yıl geçmesine rağmen hala tanımlanamamıştır.
Ara trendler, destekler ve dirençler tek tek aşağıya veya yukarıya test edilerek T zamansız trend sonuna veya dibine varılır. Bir daha hatırlatmayı uygun görüyorum. Piyasa gerçeğinde kesinlikle T zaman ve hareketli ortalamalar yoktur. Yani, trendler zaman ile aşamalandırılmamıştır. Çünkü ekonomik konjektörler veya olağan üstü durumlar bu kavramı sekteye uğratırlar. Bir haftada da, bir yılda da, on yılda da trendleri tamamlanabilir.
Matematiksel trend, matematiksel olarak sinyal alınmaya kodlanmıştır. Her hangi bir tepe geçildiğinde bu sinyal oluşmaz. Trend bitinceye kadar bu sinyal oluşmaz. Trend sonu ait olduğu trendin katsayısının sonundaki değer ile ilgilidir.
Piyasalarda bazı durumlarda finansal değerler, geçici olarak trendin tersine işleyebilir. Bu trendi bozmaz. Gereken değerlere gelindikten sonra, değerlerde kapanış olarak matematiksel sinyal verilir ve çok geçmeden hareket devam eder. Ta ki, eğilim tamamlanıncaya kadar… Bu yüzden insanların başını sonunu bilmediği bir trendi, yeni bir trend ya da geçici bir hareketin başlangıcı olup olmadığını belirlemesi mümkün değildir.
Konjektör; sadece trend değişimini olağan üstü durumlarda onaylar. Trend değişikliği, trend değişimini ve trend dönüşümü sadece matematiksel trend ve buna bağlı katsayılar verebilir. Alım satım emirlerinin hız kesmesi de veremez. Dönüş sinyali veya trend değişimi, trend, ara trend, destek veya direnç sonunun matematiksel olarak denenmesi ve insanların anlayamayacakları fiyat kapanışlarının veya yapılan en tepe noktalarıyla veya ani bir konjektör değişikliği yönünde olması ile ilgilidir.

Trend değişimi farklıdır. Trend değişikliği farklıdır. Trend değişimi olağan üstü durumlarda diğer trende otomatik olarak geçmesidir. ( Düşüş Trendi ve Yükseliş Trendi )Trend değişikliği ise trend sonuna gelip uzanımın yapılması, geriye dönülmesi veya geçtikten sonra hızlanmasıdır. Bu değişiklik olduktan sonra geri dönüşlerde grafiklerde gördüğünüz tüm destek ve direnç yerleri değişir. Bazı destekler direnç, bazı dirençler destek olmasının yanında, önceden grafiklerde gördüğünüz çoğu değer bir daha oluşmaz. Ya da daha önce oluşmuş değerlerde barem farklılıkları oluşur. Yani alınan noktalarda satımlar, satılan noktalarda alımlar gelir. Bolinger bandı aşağı delinip fiyatlar aşağı indikçe iner, Bolinger bandı yukarı delinip fiyatlar yükseldikçe yükselir. İnsanların yakalandığı yerler burasıdır.

Trendler yer değiştirmez. Trend, finansal varlıkları her iki yöne de hareket ettirir. Bir finansal varlığın nereye gideceğini ve nereye düşeceğini trendin bağlı olduğu parametre ayarlar.
Finansal varlıklar hareket ettiği trendden çıkmadan matematiksel olarak her iki yöne de hareket eder. Trendler asla ve asla çizgi halinde hareket etmez. Matematiksel trendlerin parametrelerinin oluşturduğu katsayıya bağlı fiyatlar, yükselişe veya düşüşe geçtiğinde daha doğrusu geçirildiğinde temel analiz, teknik analiz ve sistemlerini kaale almaz.
DEVAMI YARIN……

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.